ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Nauka

Preglasna muzika ne oštećuje sluh

Norveški naučnici, 17. april 2004.
ADB

Slušanje vokmena i izlaganje preglasnoj muzici ne oštećuju sluh kao što se dosad mislilo, pokazalo je norveško istraživanje.

"Što se tiče sluha, nismo otkrili gotovo nikakvu razliku između osoba koje slušaju vokmen i posećuju rock-koncerte i diskoteke, i onih ostalih", kaže Kristian Tambs, istraživač u Državnom institutu za zdravlje koji je sproveo istraživanje.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 50 000 Norvežana koji su trebali navesti kako slušaju muziku te obaviti lekarski pregled.

"Od ukupnog broja ispitanika, 2,5% sluša vokmen više od 6 sati u nedelji i njihov je sluh isti kao i kod drugih ispitanika", istaknuo je g. Tambs. "To ne znači da je glasna muzika bezazlena, ali mislimo da se ljudi znaju zaštititi od prejakog izvora muzike smanjujući jačinu zvuka na vokkmenu i držeći se podalje od zvučnika", dodao je. Po mišljenju g. Tambsa, za sluh je pogubnije biti lovac nego raver: u lovaca je sluh u proseku za 7 do 8 decibela slabiji nego u ostalih ljudi.

Norveški savez nagluvih pobio je rezultate istraživanja, ističući da podaci potiču iz 1996. te da istraživači nisu uzeli u obzir zujanje, šuštanje i zvonjenje u ušima koje uzrokuje preterano izlaganje buci.