ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Deca pišu

Pismo vojniku JV

Uroš Petrović, 26. maj 2004.
Kulturbuntarhiv

Pismo drugu

Dragi vojniče,

Evo pišem ti iz jedne zelene klupe. Mislim na tebe. Ovo hladno i prolećno jutro steglo je i mastilo u mojoj olovci. Napolju će možda kiša, a ja sam rešio da ti pišem.

Pišem da bih ti pomogao jer znam da će ti biti toplo dok budeš čitao moje pismo, jer ono je zaista toplo, baš kao i moje srce dok ti pišem.

Dok napolju veje sneg, pada kiša, fijuče vetar, ti gordo stojiš na granici naše domovine i čuvaš je od neprijatelja. Za tebe, dragi vojniče nema nikakve prepreke. Ti si hrabar i ponosan što možeš da čuvaš domovinu. jedini tvoj prijatelj je pas koji te čuva i sa kojim razgovaraš.

Tako bih da ti pomognem, da ti dam svoj šal, da ti dam svoju čašu toplog mleka, da ti dam svoju dunju sa bakinog ormara. I još bih ti puno poklonio, jer dobro znam da ti čuvaš moj miran san, moju bezbrižnu igru.

Svoj mladi život dao bih za lepša jutra, za bolje sutra. Ti čuvaš i pticu čija se pesma ori, a najviše što čuvaš jeste sreća tvog naroda. Vojniče, ti i tvoji drugovi morate biti primer ostalima. Tvoja hrabrost i neustrašivost takodje. Od srca sam ti zahvalan.

Želim ti što više mirnih noći, da ne čuješ pucnje iz obližnjih šumaraka, da sa svojim drugom, koji te u stopu prati izvedeš neku igru.

Želi ti sve najbolje tvoj Uroš, učenik V-3 razreda.

17. mart 1999.

Treći pismeni zadatak iz srpskog jezika

O.Š. "Filip Filipović", Niš
Uroš Petrović V-3

Pismo je napisano nedelju dana pre početka rata, na temu "Pismo drugu". Nastavnica nije ni planirala ni očekivala da će iko od dece napisati pismo vojniku, niti je to bila tema. Rad je potpuno autentičan i prenesen bez ikakvih ispravaka.

Đačko pismo vojniku War in Yugoslavia - Rat u Jugoslaviji

Ilustracija: Vuk Palibrk "Školske sveske"