ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Nauka

Alan Turing

Centralni odbor KZP, 10. jun 2004.
KZP i WWW

7. juna 1954. Alan Turing je pojeo jabuku koju je dobro nafilovao cijanidom. Imao je 42 godine.
Utoku svog kratkog zivota udario je osnovne idejne i tehnicke temelje koji su pomogli izgradnju i odrzavanje naseg sajta.

Tokom drugog svjetskog rada Turing je vodio tim koji je razbio njemacki Enigma kod koji su koristile njemacke podmornice pri potjeri za engleskim brodovima te ga je drzava odlikovala a on postao poznat i van uskih naucnih krugova.
Posle rata je nastavio razvijati predratnu nagradjenu teoriju o masini (Universal Turing Machine)koja bi na jednostavan nacin mogla izvrsiti jednak broj kombinacija kao i ljudski um. Temeljna ideja je da masina koja razlikuje signal od nedostatka signala moze davati rijesenja za bilo koji konretan problem .Cak neko vrijeme studira neurologiju pokusavajuci dokazati da na isti nacin moze funkcionisati i masina. Napravio je i test za otkrivanje vjestacke inteligencije te pretpostavio da ce uz tadasnju brzinu razvoja do 2000. masina moci prevariti prosjecnog ispitivaca nakon ne vise od 5 minuta.
Ne nailazi na vecu podrsku unatoc visokom postovanju zbog ratnih zasluga te se Alan pocinje baviti trcanjem i za dlaku propusta olimpijadu 1948.
Postaje i direktor projekta MADAM (Manchester Automatic Digital Machine) te zajedno sa F.C. Williams-om pravi prvi uspijesan prototip kompjutera.
Ipak,nije mnogo mario sto je homoseksualizam u to doba bio tabu. U razgovoru sa policijom tokom jednog spora (1952) nije krio da je homoseksualac te je uhapsen. Drzava kojoj je vjerno sluzio mu je dala izbor: zatvor ili hormonske injekcije koje ce ga "unormaliti". Zeleci da izbjegne zatvor Alan prihvata hormonske inekcije.
Dvije godine kasnije jede jabuku punjenu cijanidom.

Vjecito zahvalni

Centralni odbor KZP

Spomenik kompjuterskog genija i gej heroja sa jabukom u ruci (Manchester)