ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Likovna umetnost

Mark Rotko

Zoltan Kiš, 16. jul 2004.
www

Danas je Mark Rotko poznat po svojim slikama "obojenog polja", koje se sastoje od svetlih horizontalnih traka boje naslikanih na velikim platnima. Njegova karijera je trajala 5 decenija. Svetu umetnosti je doneo novu vrstu apstraktnog slikarstva. Tvrdio je da je za sliku da bude dobra neophodno da ima dublje značenje, "ne postoji dobra slika ni o čemu" - govorio je.

Markus Rotkovic je rođen 1903. u Rusiji ( njegovo rodno mesto je danas u Letoniji ), emigrirao je u SAD 1912 zajedno sa svojom porodicom. Studirao je na Zale univerzitetu, slikarstvo, muziku, književnost, dramu i filozofiju, ali je prekinuo studije jer nije dobio stipendiju za drugu godinu. Odustao je od studiranja i preselio se u Njujork. Tamo je išao na predavanja u Studensku umetničku ligu, gde je stekao znanja o kubiznmu, Sezanu, harmoniji boja i nemačkom ekspresionizmu.

Počeo je da eksperimentiše sa automatskim i nesvesnim slikanjem. Početkom četrdesetih godina, njegovi radovi su bili pod uticajem nadrealista. Platna su se postepeno povećavala i stil mu se menjao, simbole su zamenile boje, napustio je crtež u potpunosti, pojednostavljivao je kompoziciju, da bi na kraju stigao do jednostavnih, horizontalno naslaganih formi. Takođe je napustio i imenovanje slika, dodeljivao im je brojeve. Odupirao se i objašnjavanju značenja slika jer je osećao da bi to ograničilo posmatračevu maštu. Želeo je da se ove slike posmatraju izbliza, da obuhvate posmatrača. Dugo vremena je odbijao da izlaže svoje slike jer nije imao kontrolu u pozicioniranju slika u prostoru.

1964. godine, Rotko je dobio narudžbu da naslika nekoliko murala za oktagonalnu kapelu u Hjustonu ( Teksas ). Bio je oduševljen ovim poslom, ali, na žalost, slike nisu okačene u kapeli sve do godinu dana posle njegove smrti.

I nakon što je zadobio poštovanje koje zaslužuje, Rotko je bio nesrećan. Osećao se zarobljeno i uznemireno. Od 1967. njegova depresija raste. Tokom poslednjih nekoliko godina, počeo je da slika svetlijim bojama uprkos svom raspoloženju. Izvršio je samoubistvo 25. februara 1970.

Rotko kapela