ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Likovna umetnost

Mali Diego u crkvi

Kimberley Masters, 18. avgust 2004.
www

Jednog dana, kada je Diego imao 6 godina, odveden je u crkvu u San Diegu da se moli Devici Mariji. Kada je ušao, obuzeo ga je bes jer to nije bilo mesto za njega, on je smatrao religiju smejurijom. Gomila staraca i starica opkoljavala je frustrirano dete. U početku je sedeo mirno i posmatrao, ali nije izdržao još dugo, nego je otrčao do oltara i samouverenim glasom ispričao:

"Glupi ljudi! Tako ste ludi da verujete da ako bih ja tražio od portreta mog oca da mi da jedan pezos, da bi mi portret stvarno dao jedan pezos. Vi ste potpuni idioti. Da bih dobio pezos, moram tražiti od nekoga ko ga stvarno ima i želi da mi ga da.

Pričate o raju, upirući prstom iznad svojih glava. Kakav raj je tamo? Tamo je samo vazduh, oblaci koji daju kišu, munje koje prave glasan zvuk i lome grane drveća, ptice koje lete. Nema dečaka sa krilima niti dama i gospode koji sede na oblacima.

Oblaci su vodena para koja odlazi gore kada sunce ugreje reka i jezera. Ovo isparavanje može da se vidi sa Guanahuato planina. Pretvara se u vodu koja pada u kapljicama, tako nastaje kiša.

Na ulazu u ovo mesto, video sam kutije za skupljanje novca i čoveka koji traži još novca. Poznajem i sveštenika koji često dolazi u našu kuću da pije liker i dobru čokoladu moje tetke. Novcem koji skupi za crkvu, plaća slikare i skulptore da slikaju sve ove laži. To radi da bi dobio još više novca da bi naterao glupe ljude kao što ste vi da veruju da su ovo istine i da vas natera da se plašite Device Marije i Boga.

Da bi sveštenik pomogao da vas poštede jer ste okrutni, prljavi i zli, dajete mu novac. Da li strah može zaustaviti prosjake, siromašne i nezaposlene rudare da ne ulaze u kuće bogataša i uzimaju malo od onog što im treba?

A ti, stara budalo? Ako stvarno postoji Sveta Devica ili neko drugi gore u vazduhu, reci im da pošalju munju da me udari ili neka kamenje padne na moju glavu. Ako ne možete da uradite to, gospodine svešteniče, niste ništa do marioneta koja skuplja pare od glupih baba. Niste ništa bolji od klovna u cirkusu koji prosi novčiće od publike. Ako me Bog ne zaustavi, to znači da nema Boga.

Bežite odavde!

Vidite da nema boga! Svi ste vi glupaci!"

Slika: Diego Rivera: "Frida Kalo deli oružje"