ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Muzika

Fenomen Mojo Nixon

Zoltan Kiš, 27. oktobar 2004.
www

Pigfoot, Louisiana- Mart 2004 - Mojo Nixon, je objavio da će 20. marta održati svoj poslednji kocert u Continental klubu, Austin, Texas. Glasine o Nixonovom povlačenju kruže već neko vreme i Nixon je konačno potvrdio da će ovo zaista biti njegov oproštajni nastup.

"Nemam više šta da kažem.", kaže Nixon. "Ne samo da sam prazan, nego je očigledno i da ljude boli dupe za ono što sam govorio poslednjih dvadeset godina. Mase su zaslepljene glupošću i mržnjom."

Nastupi u Houston-u 18. marta i u Austin-u 20. marta će zatvoriti dvadesetogodišnju karijeru koja je dala megahitove kao što su "Elvis Is Everywhere;" ( Elvis je svuda ), "Don Henley Must Die;" ( Don Henley mora da umre ), "Debbie Gibson Is Pregnant With My Two-Headed Luv Child;"( Debbie Gibson je trudna i nosi moje dvoglavo dete ljudbavi ), "Stuffin Marthas Muffin;" ( igra reči koja upućuje na želju za seksualnim odnosom sa Marthom Quinn ), "I Hate Banks;" ( Morzim banke ), "Bring Me The Head Of David Geffen" ( Donesite mi glavu Davida Geffena ) i "I Saw Jesus At McDonald's At Midnight." ( Video sam Isusa u McDonaldu u ponoć ).

Nixon je obajvio tuce albuma, uključujući country album koji je snimio sa punk legendom Jello Biafrom, jedan sa big bendom sa Dave Alvinom, cenzurisani XXX-Mas, sve u svemu više komentara o stanju u društvu nego što je američki narod mogao da proguta.

"Bio je na naslovnoj strani Wall Street Journala, pojavljivao se go u magazinima za odrasle, glumio je u lošim filmovima, bio je cenzurisan u Hustleru, bio je cenzurisan od strane 3 izdavačke kuće i MTV-ja, svirao je u svakoj mogućoj rupi u 45 država u SAD, a imao je i tronedeljnu turneju po Norveškoj", kaže njegov dugogodišnji menadžer Scott Ambrose "Bullethead" Reilly. "Prećeno mu je smrću, pevao je sa Don Henleyem ... i sve za nas, sve je to uradio za nas."

"Raskrinkao sam vaše lažne ikone, narugao se mitovima i pokušao da rasvetlim velike laži svetlom istine i slobode", kaže Nixon. "Uradio sam šta sam mogao."

Prateći tradiciju koju su postavili zabavljači tipa Frank Sinatre, The Who, Kiss ili David Bowie, Judy Garland, Michael Jordan... Nixon je odlučio da okonča svoju karijeru finalnom turnejom i poslednjim koncertom u sali čija ga je publika uvek najbolje dočekivala. U lokalnim novinama, jednom je nazvan najvećim živim pesnikom Amerike.

Tokom karijere, Mojo Nixon je nastupao sa grupama i izvođačima kao što su: Butthole Surfers, Koko Taylor, Soul Asylum, Allen Ginsburg, Dead Milkmen, Ali Farka Toure, Dead Kennedys, Buddy Guy, The Pogues, Del Lords, Violent Femmes, NRBQ, Jerry Lee Lewis, Elvis Hitler, MEat Puppets, David Bromberg, Mike Watt, The Beat Farmers, Einsturzende Neubauten i Camper Van Beethoven. Nikada nije svirao sa Klopkom za Pionira.

Nixon je bio kandidat za predsednika 4 puta pod zastavom Partije pečuraka.

Nixon će se povući u Coronado, California gde će raditi za radio stanicu KGB.

"Zar 10 albuma nije dovoljno?" - pita vas Mojo.

Stuffin' Martha's Muffin

Yeah man I know y'all be checking out on MTV there, and you see Mojo Nixon and Skid Roper on MTV? Noooooo! So I said "Man I gotta do something about this." So I called 'em up man I called up MTV in New York and I said, "Uh, yo, this is Mojo Nixon, can I speak to Martha Quinn?" They said "Martha Quinn? Yeah, here she is!" "H-h-hell-hello Mojo, th-th-this is Martha Quinn, what can I do for you?" I said "Martha, Martha baby, how'm I gonna get on MTV?" She said "Mojo, you're too nasty, you're too, you're always talking about masturbation, and fornication, you're never gonna get on MTV that way, Mojo." I said "oh Martha," I said "Martha Quinn, mmm I wanna be doing some sin with ya Martha Quinn. I wanna be gettin' in Martha Quinn!" I said "I wanna be stuffin' Martha's muffin!"

In 1986 okay, all across the USA In 1986 oh no, I got to rock I got to roll, hit me

Alright brothers and sisters, friends of the revolution, what we're gonna do right here is a little singing, a little call and response, a little sing along, a little I say it then you say it, a little repeat after me, here we go:

MTV (MTV) Get away from me (get away from me)

I don't want to see (I don't want to see) No MTV (no MTV)

I said Music Television (Music Television)

Should be covered in jism (should be covered in jism)

I said Music Television (Music Television)

Should be covered in jism (should be covered in jism)

Oh Martha baby, I wanna be stuffin' Martha's muffin, how how, alright

( Martha Quinn je jedna od prvobitnih MTV VJ-eva )