ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Književnost

Smrt je majstor iz Srbije

Marko Vesović, 3. novembar 2004.
Bosanska Riječ Sarajevo

-izvod-

Kama Svetog Save

Ovaj rat, kmeknuo je Ekmečić, nastavak je ustanka iz 1804.godine. Naoko, radi se o budaljakanju šenulog starca. Jer, Osmanlije su iz Bosne otperjali 1878. te mu ispada da je Karadžić protivu Turaka digao ustanak u njihovu odsustvu.

A, u stvari, Ekmečićev iskaz, koji silovanje proglašava za ustanak, kuša priskrbiti NAUČNO DOSTOJANSTVO Karadžićevu istrebljenju Muslimana.

Jer, sjetimo se: Karađorđe, koji je inače bio iz plemena Vasojevića, na početku je ustanka obećao da će prsno preplivati "Drinu vodu, plemenitu među" i "čestitu Bosnu" osloboditi od agarjana. Znamo što se potom zbilo: bojeći se da svu slavu ne prigrabi za sebe, i da drugima neće ništa ostaviti za oslobađanje, Miloš Obrenović je Crnome Đorđiju sjekirčetom, kao pijevcu, otkinuo glavu, i poslao je na peskes padisahu.

Stoga je oslobađanje Bosne moralo biti prolongirano za 1992. godinu kad se Karadžić prisjetio da je i on iz Vasojevića porijeklom, i da, prema tome, nema niko od njega pozvaniji da Bosnu oslobađa. Ali, pošto su se vremena promijenila, smjernicu koju je 1804. Vožd uputio ustanicima: "Svaki svoga ubijte subašu", durmitorski kasapin je morao maličak predrugojačiti: "Svaki svoga koljite komšiju". Stoga nam paljanska televizija svako malo fata muštuluk da je oslobođen ovaj ili onaj kraj iz koga je Karadžić istrijebio Muslimane. Oslobođen-od koga? Od-Alije? Ma jok! Nego od izistinskih Turaka. Svejedno što ih u Bosni nema već stotinu i petnaestek godina. Pa kako oslobođen? Fino.

Za Karadžića, Muslimani su mrska posljedica turske okupacije kojom će zaudarati "Sveta Srpska Zemlja" sve dok taj narod po njojzi hoda. Tek pošto ih pobiješ, jali proćeraš, okončao si, napokon, višestoljetnu tursku vladavinu nad tim krajevima. Kamom si ih, znači, vratio u predokupacijsku, u predtursku čistotu. I nevinost. Stoga se Karadžić i hvališe, dižući pri tom tri prsta u zrak, da je nožekanjicu za njegovim pojasom iskovao Sveti Sava lično.