ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Deca pišu

U ulozi putopisca

Nepoznat, 19. januar 2005.
www

Za vreme raspusta otac i ja odemo u Ameriku na Majami. Tamo idemo svake godine. Tamo imamo kuću na sprat, dve garaže i veliko dvorište. Tu mi se sviđaju kelneri jer kad nema ništa da se jede i pije, pozovem prodavnicu, naručim i kelner donese kod tog čovek kući koji je to naručio. To se najčešće koristi kad dođu gosti, a nemaš ni sa čim da ih ponudiš. Imaju lepe plaže i hotele. Tu ima i lepih nebodera od 30 pa i više spratova. Najveći neboder ima 50 spratova, a nalazi se u Njujorku. Tamo ima reli staza, a ima i fabrika za izdavanje motora, automobila i kamiona. Prvo platiš koliko treba i uzmeš šta hoćeš. Svake godine održavaju se trke. Mi smo u trci kamiona do 20 hiljada kubika. Mi imamo kamion od 15 hiljada kubika. To je slično ko u Amazoni, tamo idu džipovi, a ovde kamioni. Tu se izdaje na 1 mesec i na 5 godina.

Tu imamo radnju za opravku automobila i kamiona. Kad su praznici svaka kuća mora da ima američku zastavu i svoju, iz koje je zemlje. Tu ima Rusa, Poljaka, Čeha, Rumuna, Albanaca, ima ih iz raznih zemalja sveta. Tu svi imaju jednaka prava. Kad je npr. praznik Poljaka tad ga svi slave, i tako redom, kako je kome praznik svi ga isto slave. Ima dosta dobrih kola, motora i kamiona. Imam i dve jahte sa dva JOHNSON motora od po 50 konja. Jedna jahta ima 100 konja. Ima i dosta ajkula od 50 i više metara. Zato se do sada nisam kupao u moru videvši ajkule u blizini. Dnevno ajkula proguta oko 100 ljudi. Novine koje tu izlaze pune su mrtvih od ajkula. Neki i prežive bez ruke ili noge. Najviše ih ima u podne. Nekad ih ima 10 do 20 i to uvek u grupama po 3 ajkule.

Autor je učenik osmog razreda jedne beogradske osnovne škole. Ovo je njegov pismeni zadatak iz srpskog jezika. Od zaborava sačuvala njegova nastavnica.