ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Nauka

Tehnike verbalnog terorizma

Dean & Marshall VanDruff, 6. februar 2005.
www

Tehnike pomenute u ovom dokumentu su iz stvarnog života, ili izmišljene. Napisane su u prvom licu radi jasnoće. Cilj ovog dokumenta je prikazati taktike koje čitalac zatim treba da IZBEGAVA DA KORISTI, ali isto tako da može lako da ih prepozna ako ih neko drugi koristi, plus, da se dobro zabavi. Načini na koje ljudi svesno ili nesvesno "varaju" u polemici su veoma zabavni.

Nadamo se da ćemo pokazujući ove taktike pomoći u raskrinkavanju bujajućeg terorizma u konverzaciji.

Primeri su preuveličani radi jasnoće i zabave. Iskoristite svoju maštu da smislite da li ste Vi ( ne daj bože ) koristili ove tehnike u prošlosti i kako. Tehnike su grupisane po kategorijama. Najbolje ( dakle najgore ) su sačuvane za kraj.

Na početku, imamo Ad Hominem varijante u kojima napadate osobu da bi ste izbegli istinu, logiku ili naučne činjenice koje bi mogle pokazati da niste u pravu. Slede Varke uma, neka vrsta "mentalne magije" kojom se čini da neželjena tema nestane. Zatim, prelazimo na Taktike odlaganja, suptilne načine da se dobije na vremenu. Tu su Odgovori na svako pitanje, gde bilo koje pitanje može biti pretvoreno u neko drugo. Na kraju, tu su uobičajene Jeftine taktike i iritanti koji su, u suštini, niski udarci.

1. Ad Hominem varijante

Ne razumeš ti to

"Voleo bih da odgovorim na to, ali uzimajući u obzir tvoje iskustvo, obrazovanje i inteligenciju, prilično sam siguran da ti to ne bi mogao da razumeš."

Čak i ti

"Moja sledeća poenta će biti tako jasna da ćeš čak i ti moći da je razumeš."

"Čak i ti bi trebalo da možeš da razumeš sledeće..."

Kad odrasteš, kašće ti se samo

"I ja sam tako mislio kad sam bio u tvojim godinama."

"Kada sazriš emocionalno ( ili mentalno ili duhovno ... ), prerašćeš svoj sadašnji način razmišljanja i doći do istog zaključka do kog sam ja došao."

"Ti si nov ovde, zar ne?"

Pomućeno rasuđivanje

Umesto dokazivanja da neki argument stoji ili ne, ova tehnika pokušava da implicira da želje osobe navode njega/nju na stranputicu. ( C.S.Lewis je ovo nazvao "bulverizam" ). Bilo koja snažna želja ili osećanje može biti iskorišćeno da se prikaže kao nešto što zamagljuje objektivnost. Ovo je veoma blisko klasičnoj ad hominem varci: "to govoriš zato što si muško".

"Podržavaš smrtnu kaznu zbog dubokih suicidalnih tendencija koje su uobičajene među onima koji su preboleli emocionalne traume tokom detinjstva."

"Protiviš se smrtnoj kazni zbog dubokih suicidalnih tendencija koje su uobičajene među onima koji su preboleli emocionalne traume tokom detinjstva."

"Tebe su ispustili na glavu kad si bio beba."

2. Varke uma

Cepidlačenje

Umesto da se bavite komentarom ili pitanjem direktno, ideja je da se fokusirate na neki nevažni detalj da bi ste izbegli temu ili kupili vreme.

"Prvo moramo definisati šta tačno podrazumevate pod ..... "

"Vaša poslednja rečenica nije gramatički ispravna."

Van konteksta

Izvrnuta verzija cepidlačenja. Ideja je da se namerno pogrešno shvati neka reč, fraza ili analogija i da se fokus prebaci na to umesto na temu. Ovo će navesti sagovornika da brani reč, frazu ili analogiju umesto da brani ideju koju izlaže.

"Rekao si osećam umesto mislim. Ako pristupaš emocionalno, neću moći da te urazumim svojim argumentima."

"Kažeš da se to desilo 5 godina pre nego što je Hitler došao na vlast. Zašto si toliko opsednut Hitlerom? Jesi li ti antisemita?"

Ne kažem...

Ovo je fantastičan način da se pravite fini istovremeno govoreći nešto što uopšte nije fino...

"Da li sam ikada pomenuo 532.52 eura koje mi duguješ? Nikada! Da li sam ti ikada rekao da mi treba taj novac? Ne, nikada!"

"Ne želim da potrošim previše vremena na ovo, ali bla bla bla.... "

"Ne zanima me što drugi kažu da si dosadan."

"Draga braćo i sestre, ne volim da pričam o novcu, ali ( novac novac novac dobrovoljni prilozi.... ) "

Začikavanje

Namera je baciti sumnju na kompetentnost sagovornika i istovremeno promeniti temu. Postavlja se pitanje na koje sagovornik verovatno ne zna odgovor. Time se uništava poverenje u njegove stavove. Da bi poniženje bilo potpuno, može se nastaviti detaljnim odgovorom na postavljeno pitanje pokazujući svoju superiornost u toj temi.

"Pomenuo si ustav. Da li možeš da citiraš preambulu?"

"Shvataš li koje si dijalektičke principe upravo pogazio?" ( "ne" ) "Rado bih ti objasnio, ali ( nastaviti sa tehnikom Ne razumeš ti to )".

Biti u pravu po asocijaciji

"Primetio sam da su oni koji se ne slažu sa mojom sledećom tezom uglavnom neobrazovani."

"Naravno, postoje različita mišljenja o ovome ali najznačajniji naučnici veruju da...."

Jeftin trik

Ova tehnika zahteva znanje o nekoj blamirajućoj grešci iz sagovornikovog života. Ključna reč se ispaljuje kao granata i ponižava ga.

"Šta je ono tvoja bivša žena govorila o tome?"

"Zar nismo imali isti ovaj razgovor dan pre nego što si otišao na lečenje od zavisnosti?"

Trgovčeva poenta

Postavlja se pitanje na koje je odgovor očigledan i, igrajući na osećaj krivice, zahteva se unapred utvrđeni odgovor na koji upućuje zdrav razum ili opšta kultura. Odgovor se zatim koristi da bi se zaključila rasprava.

Okupljanje porodice: "Zar ti porodica ne znači ništa?" ( Naravno da mi znači ) "U tom slučaju, vidimo se za 10 minuta."

Dođite u našu banju: "Zar ne brinete o vašem telu?"

Bombastičnost

Retorička metoda pridavanja više emocionalnog značaja određenom zaključku nego što je to uputno. Zahteva teatralnost i uključuje rizik, ali ako uspe može biti veoma efektno. Odlično ide uz preterane grimase ili udaranje u predmete koji su pri ruci.

"Kako se USUĐUJEŠ da dovodiš u pitanje tako očiglednu stvar?"

"Mislim... stvarno! Ne očekuješ valjda da neko ZAISTA poveruje u to?"

Emocije protiv razuma

Sagovornik će svakako biti na ovoj ili onoj strani analitičko emotivnog spektra. Ukazujući na bilo koju stranu, on/ona će biti izazvan/a da brani svoj temperament umesto argumenata.

"Tvoj hladni, analitički pristup ovoj temi ne uzima u obzir humani elemnt."

"Tvoja emocionalna zainteresovanost za ovu temu onemogućuje da stvari posmatraš objektivno."

Na ivici ludila

Ako sagovornik pravi maštovit ili originalan zaključak, pravi pristup je: dovesti ideju do radikalnog ekstrema koji se generalno smatra lošim. Ekstrem može biti stvaran ili izmišljen. Očekuje se da će druga strana reagovati povlačenjem u defanzivnu poziciju i tako zaustaviti napredovanje argumenta.

"Znači treba da odbacimo čitav sistem, a?"

"Po čemu se to razlikuje od klasičnog fašizma?"

"Zanči ti kažeš da jednostavno pobijemo sve koji se ne slažu!"

Preseci im put

Ako vidite kuda logika sagovornika vodi, možete mu otežati put raspravljajući o svakom zaključku i primeru. Ako ne može da pređe prvu prepreku kako će ikada dokazati da je u pravu? Većina do sada pomenutih tehnika se može primeniti u ovom smislu.

"Mislim da ne možemo nastaviti dok ne utvrdimo naučnu vrednost tvoje poslednje izjave."

"Ne vidim smisao rasprave o ovome dok ne pristignu svi relevantni podaci."

Poricanje očiglednog zaključka

Ovo je suprotno taktici Preseci im put. Umesto usputnog postavljanaj prepreka, složite se sa svim što sagovornik kaže osim sa očiglednim zaključkom. Ovo je veoma frustrirajuće jer automatski skreće raspravu na epistemologiju ( kako znamo ono što znamo ). Generalno, sagovornik će radije pokuštati da objasni poentu na drugi način, pa se tehnika može ponavljati.

"Ne vidim kako si došao do tog zaključka."

"Slažem se sa svime što si rekao osim sa zaključkom. Mislim da nema smisla i ne mogu da ga prihvatim. Pokušavam, ali tvoj mozak izgleda radi na drugi način."

3. Taktike odlaganja

Ako se nađete u situaciji da morate da odgovorite na pitanje a ne ynate kako, taktikama odlaganja možete kupiti vreme da smislite odgovarajući odgovor. Ove taktike su rizične jer ako ne smislite dobar odgovor, naći ćete se u još goroj situaciji.

Opiši odgovor

Dajte deskriptivne atribute eventualnog odgovora, a zatim napravite pauzu kao da očekujete odgovor, a za to vreme smipljajte pravi odgovor. Kada se ova tehnika ponavlja, izgledaće kao da vas sagovornik moli da date odgovor.

"Mislim da će odgovor na vaše pitanje pojasniti vašu zbunjenost kada se radi o ovoj temi. ( duga pauza ) Da li ste spremni?"

"Odlično pitanje, mislim da će vas odgovor zapanjiti. ( pauza )"

"Drago mi je da ste to pitali. Da li želite duži ili kraći odgovor?"

Opiši pitanje

Slično prethodnoj taktici, ali je fokus na pitanju.

"Ovo pitanje je može postaviti samo osoba .... uma."

"To je zanimljivo pitanje s obzirom da dolazi od vas. Zanimljivo, zanimljivo."

"U osnovi, vi pitate ......... " ( ponovite pitanje na različite načine uz pauzu između )

Dovedi pitanje u pitanje

"Zašto pitaš?"

"Otkud ti to?"

"Šta te navodi na takve zaključke?"

Moždani udar

Kompleksna izjava koja paralizuje mozak.

"Šta ako ono što ste zaključili nije isto ono što pod tim podrazumevate?"

"Tvoj problem je što razmišljaš u linearnom umesto u konfiguralnom diskursu."

"Nisam siguran da li ne mogu da se složim sa tim ili ne."

Salata od reči ( seskipedalianizam )

Ovo je recept za sofisticirano brbljanje. Sastojci: reči i rečenice koje zvuče filozofski, nejasni latinski termini, banalna narodna mudrost, žargon, fraze, poluistine... Lagano poprskajte sa nekoliko reči koje su naizgled povezane sa temom. Ovo će zvučati impresivno a da ne kažete ništa i dobićete vreme za razmislite o tome šta zapravo želite da kažete. U nekim slučajevima, i samo brbljanje može proći kao odgovor.

"U vezi sa deficitom saveznog budžeta, uznemirenosti građana i internacionalne politike, moramo uzeti u obzir da, u ovim okolnostima, ova zemlja mora da stane na svoje noge. Zar se ne slažete?"

Izvrni pitanje

( Ovo može biti sasvim regularna tehnika ako se ne koristi samo u svrhu odlaganja odgovora )

"A šta ti misliš da je odgovor?"

"A šta bi bilo da ti ja postavim slično pitanje?"

Počni priču

Sa sjajem u očima, započnite dugačku priču koja se navodno odnosi na zadatu temu. Nastavite dok sagovornik ne kaže da blefirate a zatim se pravite da ste uvređeni i tvrdite da ne dobijate jednak tretman. Zatim, odbacite priču koju ste započeli i počnite sa pravim odgovorom koji ste smislili dok ste pričali priču.

"Ovo me podseća na moj boravak u Kakamongi. Kako je tamo bilo toplo... ( dramatična pauza ) A bili smo u malom hotelu kada je počeo da curi gas. Zamislite kako je bilo kada smo..."

Očigledan odgovor

Dati očigledan, beskorisan ili smešan odgovor.

"Šta je vaša prva tvrdnja?" - "Moja prva tvrdnja je tvrdnja broj 1."

"Kako objašnjavate razliku između plata muškaraca i žena u ovoj kompaniji koje obavljaju potpuno isti posao?" - "Nisam siguran, ali mislim da to ima neke veze s polom."

4. Odgovor na svako pitanje

Uobičajena taktika političara je da na pitanje gledaju kao na priliku da kažu šta god žele. "Odgovor" ne mora da bude ni u kakvoj vezi sa "pitanjem". Ova taktika je uništila svrhu debate u politici i širi se i na ostale segmente javnog života.

Ovo ili ono

Porecite da je tema ograničena na ono o čemu se govori. Redefinišite temu proširujući je na svoju omiljenu.

"To nije pitanje ... ili ..., već pre pitanje ( ono o čemu želite da govorite )."

"Da li ste za ili protiv smrtne kazne?" - "Ne mislim da je najvažnije pitanje da li je neko za ili protiv smrtne kazne. Pravo pitanje je kako rešiti problem koji imamo sa budžetskim deficitom. Predlažem da..."

X je jedna tema, Y je druga

Potvrdite temu i promenite je.

"X je svakako važno pitanje, ali isto tako i Y... "

"Pa, moja prošlost je svakako važno pitanje ali isto tako je važno razjasniti šta nam je činiti u narednom periodu. Da li znate da u sledećih pet dana..."

5. Opšti jeftini trikovi i iritanti

Hipotetička uvreda

"Uzmite ovaj primer: pretpostavimo da ste osoba koja je izuzetno glupa, ali želi da ispadne inteligentna. Koji bi bio vaš odgovor da ste na mom mestu?"

"Pretpostavimo da je činjenica da ste seksualno perverzni."

Kompliment kao uvreda

"Pa to je brilijantno s obzirom da si ti to rekao!"

"Danas izgledaš manje odbojno nego inače."

"Ko bi rekao da si sposoban za to..."

Distorzirano aktivno slušanje

Aktivno slušanje je tehnika u kojoj ponavljate ono što sagovornik govori da bi ste ga naveli da nastavi da govori. Distorzirano aktivno slušanje je kada ponavljate ono što sagovornik govori ali kao da ste pogrešno razumeli.

"Ako sam dobro razumeo, želite reći da ... ( nešto potpuno drugačije od onoga što je rekao )."

"To mi zvuči kao da ste rekli da je tortura nad decom dobra ideja."

Imenovanje

Ako postoji IME kojim se imenuje NEŠTO, mor da je pogrešno. čak i ako nije. IME, sada neka vrsta dokaza, može se iskoristiti kada god se NEŠTO pojavi ponovo.

"Iste te argumente je prvi put izneo Matija Bećković 1962. i bio je brzo opovrgnut. "Matija Bečković greška" se često pojavljuje kod ljudi kojima je ovatema nova."

"Takav način razmišljanjase zove "Fenomen Ćosić"."

"Molim? Pa to je čist Miloševićevizam!"

Ja znam bolje

Pametan i društveno prihvatljiv način da se porekne ono što je neko rekao tvrdeći kako znate više o tome šta ta osoba misli nego ona sama. Verovali ili ne, ova tehnika je prilično ukorenjena i efektivna.

"To je tako okrutno, znam da tako ne misliš."

"Razumem šta želiš da kažeš, ali... (1) ja znam kako se ti zapravo osećaš; (2) Osećam da ti nije prijatno dok govoriš o tome (3) Ja znam kakva si ti osoba, duboko unutra... i da ne možeš da nastaviš da to tvrdiš a da zadržiš svoj integritet."

"Momčilo, razlog što ti ne mogu dozvoliti da ideš na žurku je taj što ti duboko u svom srcu zapravo želiš da ostaneš večera ovde s mamom."

Selektivno sećanje

Pomenuti događaj iz prošlosti ali potpuno izvrnuto ili potpuno izmisliti događaj iz prošlosti. Cilj je zbuniti, naljutiti i naterati sagovornika u defanzivu.

"Nikada ne priznaješ poraz. Sećaš se kada smo onda igrali šah i ja sam te pobedio? ( misli se na partiju koju ste izgubili )".

"Ali juče si rekao potpuno suprotnu stvar! Odluči se već jednom!"

"Sećaš li se kada smo onomad raspravljali o ovome i ispalo je da nisi u pravu a nisi hteo da priznaš? Sada smo zapeli na istom mestu kao tada."

Studije su pokazale

Kada sve drugo propadne, pozovite se na lažno istraživanje koje potvrđuje vaše argumente. Ovo je blef, sagovornik može shvatiti šta pokušavate. Da li je on/ona čuo/čula da to istraživanje nije nikada obavljeno? Uobičajeni odgovor je "Nisam čuo/čula za to istraživanje", što sagovornika dalje diskredituje jer očigledno ne prati datu temu.

"Istraživanje na UCLA je dokazalo..."

"Znam da je ideja neuobičajena, ali nedavno istraživanje sprovedeno na Harvardu je pokazalo da je ovakvo shvatanje potpuno opravdano."

Pokvarena ploča

Ponavljanje neke tvrdnje, poluistine, šale ili pokreta do tačke potpune iritacije.

"Mušterija je uvek u pravu!" ( "ali kako da zaradimo bilo šta na taj način?" ) "Mušterija je uvek u pravu!" ( "ali nemamo ni dinara!" ) "Mušterija je uvek u pravu!"

( "Šta misliš ti o tome?" ) "To je ludost!" - pri tome mašite rukama - ("Šta ti to znači?" ) - opet mahanje rukama i "A?!" .....

Znam kakav si

"Voleo bih da mogu da ti odgovorim, ali uzimajući u obzir tvoje uobičajene reakcije / mogućnosti u suočavanju sa istinom / emocionalnu nestabilnost, mislim da nije dobro za tebe da ti odgovorim u ovom trenutku." ( Sagovornik je opravdano iznerviran ) "Eto vidiš, šta sam ti rekao. Već si izgubio kontrolu."

Pogledaj se

Nakon korišćenja neke od prethodnih metoda, istaknite neku fizičku manifestaciju iritiranosti sagovornika kao dodatni dokaz da nije u pravu.

"Izgleda da se preznojavaš. I ja bih bio da pokušavam da argumentujem tvoje tvrdnje."
"Gle, usne ti podrhtavaju. Teško ti je da priznaš poraz, zar ne?"

Selektivno citiranje

Iskoristiti stvarnu, izmišljenu ili hipotetičku izjavu iz nekog univerzalno pouzdanog izvora.

"Šta bi tvoj otac rekao da može sada da te čuje?"

"Kao što biblija kaže: Bog pomaže onima koji pomažu sebi."

"Da je Albert Ajnštajn ovde, mislim da bi se složio sa mnom. Zar nije jednom rekao da ideja koja se isprva ne čini apsurdnom verovatno nije ni tačna?"

Brzi odgovor

Cilj je odgovoriti tak obrzo i detaljno da niko ne može da posumnja u tačnost odgovora.

( "Da li zaista mislite da se bilo ko slaže sa tako suludom idejom?" ) "52.329% amerikanaca se slaže."

Ovo će te naučiti pameti

Ako se pokaže da niste u pravu ili vas neko ispravi, osveta je pravo rešenje. Ona se može postići strogim pogledom, potpunim povlačenjem u ćutanje ili nekom drugom vrstom dramatične emocionalne ucene. Cilj je istrenirati ljude da vas u budućnosti ne ispravljaju na taj način.

"A jel tako? Ako je tako, onda... "

"Ne voliš me ( jecaj )... "

Odglumljeni Ad Hominem

Posebna vrsta "ovo će te naučiti" tehnike. Pretvorite ispravku koja se odnosi na ono o čemu govorite u direktan napad na vašu ličnost, posebno ako sagovornik nije u pravu. Umesto da ostanete na temi, počnite da se pravite da ste povređeni.

"Ne mogu da uradim ništa kako treba..."

"Pretpostavljam da sam u tvojim očima potpuni promašaj."

( "Mislim da je razlog zašto ljudi trube i mašu ti činjenica da taj znak koji si pokazao ne znači STOP." ) "Pa ako misliš da sam tako grozna osoba..."

Slušaj 'vamo!

Pretvarajte se da je razlog što se sagovornik ne slaže sa vama to što vas ne sluša ili ne sluša dovoljno pažljivo.

"Da si slušao, mogao si shvatiti još kada sam prvi put rekao da..."

"Pošto očigledno ne slušaš šta pričam, moraću sve da ponovim..."

Radikalna opstrukcija

Potrošiti veliku količinu vremena uz objašnjavanje i najsitnijih detalja da bi se sagovornik umorio i da bi se dobilo na vremenu. Sagovornik će verovatno odustati ili se složiti samo da vas ne sluša dalje.

"Pošto si stvarno pravi intelektualac, moraću da ti odgovorim na malo složeniji način nego što bih to uradio da je neko drugi u pitanju... bla bla bla ... " sada preći na tehniku Salata od reči.

Zatim:

"Eto, nadam se da ti je sada jasno. Imaš li još neke nedoumice oko ovoga?"

( Ponavljati sve dok se sagovornik ne preda ili ne padne u nesvest. )