ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Ideologija

Evropa je impotentna

Pukownik Kody, 12. avgust 2005.
-

Poštovani državljani Bosne i Hercegovine,dame i gospodo,dragi prijatelji,Sarajlije!

Sarajevo je grad u kome je kobni hitac otjerao Evropu u svjetski rat koji je završio doba velikog carstva i uspostavio Novi svjetski poredak.Sarajevo je grad koji u svojoj krvi zaključuje ovo stoljeće najvećih pokolja u historiji čovječanstva, ono koje je raskršće gdje je Novi svjetski poredak pao na ispitu iz temeljnih postulata etike, prava i dužnosti.

Za Sarajevo važi slično kao nekoć za Berlin; na tom mjestu evropska politička historija traumatično čisti svoje simptome, u njemu su na iskušenju čovjekova vrijednost i bijednost, veličina i maličina. I kako se u Sarajevu sreću i prepliću različite nacije i religije, vidjeli smo da zlo fragmentirane svijesti - ta demonija malih detalja - donosi veće užitke nego vjera u Boga, koji propovijeda ljubav za sve. I ako je Sarajevo tačka trpljenja -a kada govorimo u ovom gradu, imamo u vidu cijelu Bosnu i Hercegovinu - to je zato jer je istina Evrope zlo samo.

U skladu s takvim naziranjem i razvojem događaja mnogi od vas su zaključili da je samo fizička sila ta koja donosi spasenje, gruba, vojnička sila oružja. To je samo djelomično tačno. U času kada se borimo za goli opstanak, što znači fizičko preživljavanje kao uslov preživljavanja i razmaha naših ostalih potencijala, nužno je potrebna vlastita i organizirana vojna sila. Duhovni izvor, naime, ne prepoznajemo samo u čistoći njegovog identiteta, nego također u demonskom liku njegove drugobiti, materijalne energije.

Mada je istina i nešto drugo. Bez jasnog prepoznavanja razlike dobra i zla, razlikovanja koje je pitanje etične svijesti i sile uma kojeg pokreće nagon srca, bez vjere da postoji neko vrhovno dobro po sebi, ne bi nikada ugledali svjetlost na kraju paklene tame, ne bi nikada tako strasno držali mač u rukama i sjekli, ne bi stisnuli zube pri tako ružnom nasilju i nepravdi.

Upravo ta nevidljiva moć tako utemeljuje smisao države NSK, države čiji teritorij danas otvaramo na ovom ranjenom mjestu Balkana, kojem svojim prisustvom pokušavamo pomoći u njegovoj nadi. To je organizam koji nema vlastite zemlje, nije vezan uz granice materije, nego je država u vremenu, istovremeno prisutna na svim meridijanima ove planete. Šira je od Evropske unije, veća od Vatikana, moćnija od NATO pakta. NSK država je socijalna skulptura sastavljena od konkretne topline tijela svojih građana, otvorena svim ljudima širom svijeta. I pošto je to virtualna država njen je dom svugdje tamo gdje živi život u svom najbujnijem obliku, gdje se toče med emocije i mlijeko kreacije, kao i tamo gdje zahtijeva raskoš ideje bolest, žalost, mir i tišinu.

Poštovani domaćini - vjera i nada, te dvije glavne sile hrane i stablo i krošnju našeg utopijskog projekta, države NSK. U tome vidimo i smisao njenog uspostavljanja u ovom prostoru i pozivamo vas da nam se pridružite da postanete državljani naše zajedničke vizije. Jer ako je išta istina u ovoj nesretnoj zemlji, onda je to da Sarajevo nije preživjelo zbog raspolaganja golom fizičkom silom, već prije svega zbog moći nesalomljive volje i utopije.

Živjeli!

NSK država, Sarajevo, otvorenje, Narodno pozorište, novembar 1995.

***

Građani Sarajeva!

U ovoj klaonici ste mogli postati zombiji, međutim rat i smrt su vam bili strogi učitelj i nepopustljiv trener. Od vas su napravili izdresiranu čeličnu vrstu, koje se ne stidimo. Naučili su vas kolika je istinska vrijednost civilizirane Evrope, kolika je vrijednost njenih božjih zapovijedi, njenog morala i pravednosti. Vrijednost te Evrope je nikakva. I ako je Balkan uvijek smrdio Zapadu - ako ne drukčije, onda po barutu, - smrdi gnjila slabost Evrope i njena egoistična proračunatost, stoput, hiljadu puta više.

Impotencija nam je svima odvratna, a Evropa je impotentna. Impotentna je jer je meka pred zlom. Zato kažemo, muškarac koji izda u borbi sa zlom, također ne može usrećiti žene, i zaslužuje pomilovanje. Ipak, ako nešto izaziva prezir, gnušanje i zgražavanje, to je kukavičluk vašeg neprijatelja. Kada ste u ratu tražili borbu oči u oči, muškarac na muškarca da se pokaže prava snaga, to vam nisu dopustili; napadani ste s leđa, pucaju na vas sa sigurne udaljenosti, ubijaju nemoćne. Kukavičluk je najgora osobina podčovjeka. Zbog toga, ne samo da imate pravo na oružje, imate ga na atomsku bombu!

Ipak, što je istinsko i najstrašnije oružje koje apsolutno ubija zlo? Prijatelji Sarajlije, to je kazna i moć opraštanja. Moć, koju su u stanju imati samo pojedinci, i ko oprašta, tom zlo ne može ništa. Istina je da duh na svom putu ka slobodi najprije treba mržnju. Patnja i smrt onome ko je napravio zločin, to je u redu. Ali tek kroz opraštanje ćete preraditi zločinca u ćevapčiće i pljeskavice, tek u opraštanju najgoreg zla osjetit ćete pravu sreću, bićete potpuno slobodni - bićete gospodari mira. Tada će poraženi biti konačno poražen, vaš prijatelj biće Bog, pobjednik će nositi vaše ime.

JA VAM TO GARANTUJEM!

NSK država, Sarajevo, koncert skupine Laibach, Narodno pozorište, novembar 1995.

***

Peter Mlakar, rođen 1951. u Ljubljani, filozof, član NEUE SLOWENISCHE KUNST, odjel za čistu i praktičnu filozofiju, autor knjiga s područja filozofije i erotike: "Spisi o nadnaravnem", "Govori nemski naciji" (Beč,"Turia&Kant"), "Uvod v Boga", "Hribi in doline"; "Mera in cut", "Skrivnosti srca";

tekstovi u"NSK knjizi" ("Amok Press"-Los Angeles,u suradnji s"GZH"-Zagreb), različitim stranim i domaćim publikacijama; surađuje sa skupinom LAIBACH; sudjelovao u projektima 300 000 VERSCHIEDENE KRAWALLE (divizija LAIBACH KUNST),CD PETER "PARACELSUS"; raznim projektima skupine IRWIN, NOVOG KOLEKTIVIZMA, GLEDALIŠČA NOORDUNG i nastupima NSK kao kolektiva;

televizijske propovijedi na nacionalnoj TV, predavanja. Glavna područja istraživanja: klasične filozofske teme i njihove anomalije; pitanje o Bogu u povezanosti sa scientifiziranim, tehnologiziranim, kibernetiziranim svijetom; seksualnost i njezino značenje u odnosu spram Apsoluta i pojmom zla; teoontologija s psihoanalizom, metafizika s logičnim pozitivizmom, mistika sa znanošću.

Fotomontaža "Peter Mlakar dolazi u Sarajevo" - Damjan Brkić 2005.

Pročitajte i govor Petera Mlakara sa koncerta grupe Laibach u Beogradu 1997:

http://www.pionirovglasnik.com/?category=25&content=64