ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Strip

Program GRRR! festivala

Aleksandar Zograf, 26. avgust 2005.
inbox Maje Veselinović

Četvrto izdanje internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR! ( 3.-7. septembar 2005.) predstavlja seriju programa na nekoliko lokacija u gradu Pančevu, u organizaciji Centra za kulturu Pančevo. Ove godine GRRR! će okupiti dvadesetak inostranih i hrpu domaćih strip autora, izdavača, teoretičara. Među kuriozitetima je verovatno prvo gostovanje jednog inuitskog (eskimskog) umetnika u našoj sredini – Alootook Ipellie će predstaviti izbor iz svojih radova ( stripova i ilustracija), od sredine sedamdesetih godina do danas. Ipellie, nastanjen u Otavi, u svom radu (ne bez humora!) spaja inuitsko nasleđe i jedan sasvim urbani umetnički sentiment.

Na ekskluzivnom koncertu njujorške muzičarke Dorit Chrysler, ovdašnja publika će biti u prilici da čuje muziciranje na thereminu, elektronskom instrumentu projektovanom u Rusiji 1919. Chryslerova je, osim sjajnog solo albuma, sarađivala sa brojnim muzičarima i grupama - Matt Johnson , Echo and The Bunnymen i Elliot Sharp su samo neka od imena. Inače, Dorit Chrysler je u svoj repertoar uvrstila i pesmu inspirisanu delom Nikole Tesle, kojem je takođe posvećena i izložba NIKOLA TESLA U STRIPU I POPULARNIM MEDIJIMA, u (specijalno za ovu priliku revitalizovanom!) prostoru Stare autobuske stanice u Pančevu.

Charles Alverson, nekada saradnik članova Monty Python ekipe, danas nastanjen u selu Parage u Bačkoj, održaće slajd projekciju o svojoj saradnji sa jednim od najznačajnijih ličnosti koje su se pojavile u mediju stripa uopšte – američkim crtačem i pokretačem brojnih satirčnih magazina, Harveyem Kurtzmanom. Ranih šezdesetih, Alverson je bio urednik Kurtzmanovog legendarnog lista Help!.

Svojim delima u nekoliko različitih medija – foto stripu, filmu i teoriji, predstaviće se Ralf Palandt, renesansna ličnost iz Minhena. Tome je pridružio istraživački rad na izložbi nazvanoj STRIPOVI O SUPERHEROJIMA ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA. Njegov sugrađanin, rock i strip žurnalista Martin Posset, je priredio izložbu POETIČNA UNDERGROUND STRIP VIZIJA ili RAYMOND PETTIBONE – DIZAJN OMOTNICA MUZIČKIH IZDANJA, pregled rada ilustartora koji se proslavio sarađujući sa grupama kao Black Flag i Minutemen.

Govoreći o vezi između rock produkcije i savremenog oblikovanja, treba istaći i ( stripolike) plakate Igora Hofbauera, koji je svojim radom obeležio vizuelni identitet zagrobačkog kluba Močvara. Drugi predstavnik savremene hrvatske scene je Ivana Armanini, zahvaljujući čijim stripovima i projektom KOMIKAZE je stigao dah eksperimenta u region. Nastavljajući da se bavi balkanskom strip situacijom, GRRR!, u saradnji sa JANISOM KUKULASOM, izlaže izbor radova mladih autora koji sarađuju sa atinskim magazinom «9», koji se, kao dodatak lista Elefterotipia, štampa u neverovatnih 120000 primeraka. S druge strane, biće predstavljena scena u povoju, rumunska, sa projektom HARDCOMICS, i uz bukureštanke predstavnike među kojima su Matei Branea, Andy Luke i Miloš Jovanović. O iskustvu strip izdavaštva u Italiji govoriće Dario Morgante, urednik u izdavačkoj kući CONIGLIO EDITORE iz Rima ( poznati pre svega po erotskom strip časopisu BLUE), dok će uvek zanimljivi austrijski alternativci Edda Strobl i Helmut Kaplan predstaviti svoje nove radove.

Pored inostranih gostiju, razume se, GRRR! odvaja prostor za izbor novog stripa nastalog u Srbiji. Tome u prilog govori i GRRR! ekskurzija do kluba Gavez, kraj Ade Ciganlije, gde će biti proslavljena petogodišnjica beogradskog časopisa Šlic.

Istoriji domaćeg stripa posvećena je i serija izložbi Zdravka Zupana. Izložba je ovog puta koncentrisana na veoma razuđeni period između 1955. i 1972. godine - izbor izdanja i originalnh radova u Galeriji Dvorište, kao i propratni esej u katalogu, deo su tradicionalnog segmenta festivala, koji bi kroz neku godinu trebalo da pokrije čitavu istoriju stvaranja i objavljivanja stripa na našem području.U prilog izučavanju istorije devete umetnosti u nas je i esej pesnika Slavka Njagula iz 1936. godine, izvorno objavljenog u listu Pančevačka nedelja, a kojeg je u GRRR! katalog preneo i komentar napisao Aleksandar Zograf, sugerušući da je to najstariji do sada poznati esej posvećen stripu na srpskom jeziku.

Pokušavajući da podrži lokalnu inicijativu, GRRR! će na zasebnom dešavanju promovisati najnovije produkte pančevačke scene, od novog broja časopisa Kuhinja, do strip plakata Silent Wall, itd. Kao deo pratećeg programa, i ovoga puta će Mr Spiral izložiti stripove u svojoj prodavnici cipela, ali će pritom i promovisati bilbord ukrašen crtežima koji je iznajmio u blizini Zelene pijace. U famoznoj poslastičarnici Popović, svoje radove će pokazati Saša Mihajlović, a uz čitav program biće održani i koncerti Horkenškarta iz Beograda, kao i underground atrakcija Etno Muda iz Vršca i Elektrolaste iz Pančeva....

GRRR! PROGRAM

Subota, 3. septembar 2005.

- 12h OTVARANJE IZLOŽBI:

Galerija savremene umetnosti Pančevo

Trg Kralja Petra Prvog br.8

ALOOTOOK IPELLIE (Kanada)

RALF PALANDT ( Nemačka)

EDDA STROBL / HELMUT KAPLAN ( Austrija)

IGOR HOFBAUER ( Hrvatska)

IVANA ARMANINI / KOMIKAZE (Hrvatska)

ANNA EHRLEMARK ( Švedska / Slovenija)

MATEI BRANEA ( Rumunija)

ANDY LUKE ( Velika Britanija / Rumunija)

Nezavisni strip izdavači/kolektivi/časopisi

9 ( Grčka)

HARDCOMICS ( Rumunija)

TONTO COMICS (Austrija )

NOVI STRIP U SRBIJI

Galerija Dvorište

Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA)

STRIP U SRBIJI 1955 –1972

( Priredio Zdravko Zupan)

Radionica studija CZK

Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA)

STRIPOVI O SUPERHEROJIMA ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA

( Priredio Ralf Palandt)

RAYMOND PETTIBONE – DIZAJN OMOTNICA MUZIČKIH IZDANJA

(priredio Martin Posset )

Stara autobuska stanica

Ugao ulice Nikole Tesle i Keja Radomira Dakića

NIKOLA TESLA U STRIPU I POPULARNIM MEDIJIMA

-13.30h Scena CZK

Vojvode Živojina Mišića ( Ex Narodnog Fronta) 4

Koncert : HORKENŠKART

Koncert: DORIT CHRYSLER (S.A.D.)

-18h Scena CZK

Vojvode Živojina Mišića 4

Razgovor sa gostima festivala

ALOOTOOK IPELLIE, DARIO MORGANTE, GIANNIS KOUKOULAS, MILOŠ JOVANOVIĆ

Nakon razgovora: PROJEKCIJA FILMOVA RALPHA PALANDTA

TEENAGE SPACEGIRL

UND FUHRE UNS NICHT IN

Nedelja , 4. septembar 2005.

12h Prodavnica cipela Peko,

tržni centar u ulici Vojvode Radomira Putnika 15 (ex JNA), bilbord kod Zelene pijace

CIPELA 3

Izložba crteža, projekcija filma, predstavljanje bilborda sa temom CIPELE ZA IGRU

13. 30h Scena CZK

Koncert : ETNO MUDA

17h Poslastičarnica Popović

Vojvode Radomira Putnika 5 (ex JNA)

Otvaranje izložbe stripova SAŠE MIHAJLOVIĆA

18h Scena CZK

GENIJE SATIRE HARVEY KURTZMAN

- SLAJD PREZENTACIJA CHARLESA ALVERSONA

19h Scena CZK

NOVO!!! NA LOKALNOJ SCENI

Predstavljanje novih izdanja na pančevačkoj sceni – Kuhinja, Silent Wall, Leto u romanu, Radioaktivno, Letač, Gordana Basta, i dr.

Ponedeljak, 5. septembar 2005.

12h polazak iz Pančeva

GRRR!Ekskurzija

POSETA KLUBU GAVEZ ( ADA CIGANLIJA)

Izložba stripova povodom petogodišnjice izlaska časopisa Šlic

Koncert grupe ELEKTROLASTA