ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Fenomeni

Dole Blog!

Maddox, 31. avgust 2005.
thebestpageintheuniverse.net

Klopka za pionira je još pre nekoliko godina pokrenula sopstveni blog. Svako čudo za tri dana, blog je postao izlizan termin. U šta se to pretvorio fenomen blog? Evo šta o tome kaže Maddox, autor najbolje web strane u univerzumu.

(Naravno, ima i dobrih blogova. Ovde se govori samo o lošim, mediokritetskim blogovima koji su u većini.)

Blog:

Reč blog je doslovno skraćenica za "dosadno" (boring), vulgarna, otrcana reč koja udara u uho kao toljaga u osetljivo mesto na telu deteta. To je skraćenica koju koriste propali novinari da daju legitimitet svojim plitkim razmišljanjima i amaterskoj fotografiji koja izgleda kao da se zaglavila u paklu prvog pokušaja. Kada pregledate arhive blogova, očekujete od nekoga ko se time bavi godinama da postepeno brusi zanat i unapredi svoje pisanje i fotografije, pošto se obično podrazumeva da ako neko nešto radi dovoljno dugo, ona ili on će dostići nivo da se ne može baš reći da nema pojma. Čak i uz snižene kriterijume, dobićete šamar razočaranja.

Neizrečeno je pravilo da svaki blog mora koristiti isti layout: dugačke, vitke kolone nervirajuće stisnutog teksta, hiljade linkova do drugih blogova, reklame za usrane političke knjige i još linkova do još blogova.

Problem kod ovog layouta je što postoji suviše sranja na koja se može kliknuti. Mislim, stvarno, ko će ikada kliknuti na sve te linkove? Najgori blogovi su oni kodkojih je svaka druga reč link do drugog sajta, pa dok stignete do kraja rečenice, zaboravite šta ste to uopšte čitali i zašto. "Hej, ovaj članak je sjajan ali znaš šta bi ga učinilo jos boljim? Da mogu da pročitam još jedan članak koji se nalazi u sred njega!" Sjajna ideja, moronu.

Ako vas hiljde linkova u sred rečenice nisu iznervirale, uske kolone sigurno hoće. Veći deo blogova je napravljen za imaginarnu populaciju čitalaca koji još uvek imaju ekran rezolucije 640x480 piksela. Nisam kupio monitor od 19 inča da bi 50% ekrana bilo protraćeno na blješteće bele piksele, vi šupci. Postoji razlog zašto se knjige ne štampaju na papiru za fiskalne račune. Kada god vidim ovaj layout, poželim da zadavim autora suvim, ispucalim, krvarećim rukama jer sam dobio žuljeve na prstima od motanja točkića na mišu da bihpročitao tvoj glupi "blog".

Bloger:

Termin koji se koristi da se opiše neko sa dovoljno narcizma da dokumentuje svaku dosadnu sitnicu iz svog praznog života do u najsitnije detalje. Verovatno najiritantnija stvar u vezi blogera je njihov osećaj više vrednosti koji dobiju kada steknu i najmanji publicitet. Ponekad je dovoljan i link na sajtu više popularnog blogera da bi ego manje popularnog blogera bio lansiran u orbitu.

Bože sačuvaj da bloger bude spomenut na televiziji. Ako ste mislili da određeni bloger ne može biti uobraženiji, čekajte da vidite oluju pravedničkog spasite-svet sranja kada se u njega utakne televizijski kabel. Odjednom, dosadni, srednje dobro vaspitani bloger koga ste znali, postaje Majka Tereza i kreće sam u bitku za okončanje gladi u svetu putem njegovih glupih linkova do sajtova muzičkih grupa i drugih usranih blogova.

Blogovanje:

Da um ima anus, blogovanje bi bilo ono što um radi kada ide da se olakša.

Blogovano:

Neka trivijalna tema koju su blogeri obradili do svakog dosadnog detalja.

Blogosfera:

Tako idioti zovu kolekciju "blogova", poznatu i pod imenom tragedija.

Blogrol:

Dugačka lista linkova koje niko nikada neće kliknuti. Blogeri ne samo da linkuju prijatelje i kolege blogere, nego je njihov cilj da linkuju svaki linkabilni dokument na Internetu. Većina "blog rolni" su tako pune linkova da mogu smoriti i najmoćnije pretraživacke robote dok se iskobeljaju iz lavirinta frivolnog sranja koje su blogeri izlinkovali.

Na sreću, pošto većina blogova ima malo sadržaja, nećete čekati dugo da se strana učita i da je zatim odmah isključite, ako ste već kojim slučajem kliknuli na neki od tih linkova. Ako ugasite prozor dovoljno brzo, moći ćete izbeći učitavanje dodatnih 2 gigabajta banera i fotografija.

Fotoblog:

Fotoblogovi čine da žalim za danima kada foto aparati nisu bili digitalni, kada je film bio skup i kada je trebalo dosta vremena da se razviju fotografije. Sećam se, tada nije bilo lako svakom šupku sa foto aparatom da izađe napolje i snimi bezbroj slika ničega. Ništa - to je upravo suština ovih slika. Nema fokusa, nema teme, nema poruke. Samo bezbroj slika iz kafića u 2 ujutro. Nije nas briga što si izašao u grad. Ti nisi umetnik. Ti nisi dubok. Nađi novi hobi.

Videoblog:

Još jedan idiot se setio da smisli termin za postavljanje fajla online. U ovom slučaju to su loši kućni video snimci.

*

Posmatrajući sve uve usrane izraze i akronime, odlučio sam da smislim još jedan izraz koji se može koristiti za "blog": comment-log ili CLOG (začepljenje). Korisnici bi dokumentovali svoje beznačajne živote zloupotrebljavajući najveći izum čovečanstva - mikroprocesor, sve dok se Internet ne bi potpuno zakrčio. Svako ko bi doprinosio ovome bio bi prozvan clogerom (začepljivačem, mozda bi se kod nas jednostavno zvao čep? prim. KZP ).

Mrzim blogove.

(Preuzeto iz teksta " If these words were people, I would embrace their genocide. ")

(Slika: "Dole blog", autor: Jovan Šupsi)