ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Ideologija

Odgovori za B.T. - Intervju sa Dragom Borićem

Drago Borić, Diego Maradonna?, 15. septembar 2005.
e-mail poruka

Nedavno nam je stigao e-mail od nepoznatog pošiljaoca koji se potpisuje kao Diego Maradonna??? To je onaj fudbaler, ljubitelj kokaina što o njemu Kusturica snima film? Kako bilo, poslao nam je intervju sa legendarnim Dragom Borićem, koji evo i objavljujemo. U ovom intrvjuu, Drago Borić iznosi stavove o nekim ljudima. Mi ne poznajemo te ljude niti možemo proveriti da li su iznete tvrdnje tačne. "Sadržaj ovog sajta ne predstavlja uvek stavove Klopke za Pionira. Za istinitost objavljenih informacije odgovornost snose autori tekstova."

Update:

Stigla je kritika:

Postovani,

Ako ste se vec odlucili za"ULTRAHRABAR POTEZ",da objavite interview koji vam je dostavio "izvesni Diego Maradonna",onda se moglo proraditi i na tome da se ne izgubi poneko slovo,a bogami,i pokoji pasus.

Svrsishodno,

Vanzemaljac (verujemo da ovo nije stvarno vanzemaljac, nego Drago Borić prim. kzp)

Ovaj tekst nije poslao Diego Maradonna, nego Drago Borić. Prilikom obrade ultrahrabrog teksta, neki delovi su izbačeni, a veliki broj reči koje su u originalu ispisane velikim slovima su prepravljene u mala slova. Izvinjavamo se gospodinu Boriću i čitaocima. U pokušaju iskupljenja, na kraj obrađene verzije intervjua dodata je originalna vezija bez ikakavih intervencija.

Klopka za pionira

* Update 2 : Na to stiže još jedan mail: Vi,izgleda,jos bivate sigurni da je"Diego Maradonna..."Steta ,kakva steta,znao bi nekad izgovarati cuveni Vladanko Stojakovic! A sto se tice nepoznavanja likova iz interviewa...Valjda ce vas biti dovoljno da pokrijete sva mesta,od Patrijarsije,SANU,Udruzenja knjizevnika Srbije,Vojske SCG,..!?Neka zagrevanje bude cetnik Corbalino,koji je upravo popio otkaz u Ministarstvu nekulture Planete Sorabije.Valjda cete ga pronaci u"Palilulskoj kasini",dobroj staroj bazi...
Srecno pri"upoznavanju(upoznavanjima)" Janne Ahonen (postoje osnovane sumnje da ovo pismo nije poslao Janne Ahonen, poznati finski skakač, ne poznajemo ni njega prim. kzp) *

1.Bora Đorđević je odavno izgubio kompas. Kada točno?

Bora Đorđević predstavlja "jedinstven slučaj". Stvar je, logično, na najvišem mogućem nivou, jer je Đorđević,uz Bregovića, bio najveći, najpoznatiji i najtržišniji rock autor u bivšoj SFRJ. I, to se mora naglasiti, talentiraniji od Bregovića! Uz Branimira Štulića bio je i najveći "protesni pjevač", sve je krenulo s albumom "Mrtva priroda" i pjesmom "Na Zapadu ništa novo", poslije stiže izvrsna protesna ploča "Buvlja pijaca", ponajbolji protesni album SFRJ vremena. Gospodin Ljubanović i ja smo jasno u našoj knjizi "Od Velike Srbije do SAO Riblje Čorbe" potcrtali pitanje/tezu: kako je moguće da takav urbani tip postane četnički fosil, najpoznatiji muzički rodonačelnik zla na prostoru Jugoistočne Evrope, pop-rock Goebbels!? Za Đorđevića smo vjerovali, s obzirom što je proizveo do 1987. godine, da je na pravom putu protiv laži. Jer, bolje je i podleći u toj borbi, nego živjeti s laži pod istim krovom! Uz to, ovo drugo je i kukavičluk par-excellence. Za tog istog Đorđevića je vrijedila i inačica: "Gdje je sloboda? sloboda da se buni i da se brani!" Taj isti Đorđević je poslije "Na Zapadu ništa novo" bio napadan sa svih strana, da bi poslije smrti one pregažene djevojčice na velikom zagrebačkom koncertu Riblje čorbe (Dom sportova) stvar eskalirala, maltene da je bend bio kriv za tu pogibiju, a ne katastrofalna organizacija koncerta. Đorđević, poslije svega, postaje nezaštićena meta za najrazličitija iživljavanja, od vampir-partizančina iz SUBNOR-a pa sve do tolikih polupismenih novinara-udbaša. Napokon, stiže genijalan odgovor kroz album "Buvlja pijaca", jednu od najbitnijih ploča SFRJ rocka uopće; ploča na koju gledam kao na Đorđevićev "moj obračun s njima", raščlanjivanje nekakvog sudskog zapisnika, ali zapisnika koji, naravno, ne može biti i književno djelo. Ali, kroz Borino jedinstveno stihovlje, taj "zapisnik" postaje književnost, fenomenalna umjetnička obrada. On je znao: šutnja znači priznanje, napadači / forumi bi onda bili u pravu.

Dakle, bolje bilo kakav vjetar u jedra, makar se pretvorio i u oluju, nego "mrtva tišina(priroda)". Da, Bora Đorđević je nekad predstavljao posebnost i potrebu na svim prostorima bivše SFRJ, da bi 1988.godine postao prvi srbijanski rocker koji pozdravlja Miloševićev dolazak na vlast i njegov način rješavanja problema koji bi predstavljali gašenja požara benzinom. Slovenci su se, slučajno ili namjerno, prvi našli na udaru kroz prigodni pjesmuljak objavljen u časopisu "Duga" pod nazivom "Bečki konjušari", dok na kazeti "Bora priča gluposti" (Helidon,1988.) Čorbalino Sloveniji jasno poručuje: "Slovenija/moja dežela/jednog dana/jebaćeš ježela". U nedavnim ratovima širom bivše SFRJ, Đorđević je stigao zadovoljiti baš sve: od Šefa Miloševića, preko izvođača grubih radova: Šešelja, Karadžića, Mladića, Babića, Martića, Arkana,... do sveprisutnih vladika Srpske pravoslavne crkve(SPC) Amfilohija Radovića i Atanasija Jevtića i najzadnjeg srbijanskog uživaoca kame. Danas, Bora Đorđević, inače savjetnik/pomoćnik srbijanskog ministra za kulturu Dragana Kojadinovića biva sinonim za četništvo i sve što pod tim ide. Što to, opet, znači valjda ne treba posebno opisivati. Četrdesete i devedesete godine, sad već prošlog stoljeća, su i više nego dovoljan dokaz.

2. U cijelom tom primitivizmu Bora Đorđević nije usamljeni slučaj. Koji bi bili najpoznatiji "ostali"?

Naravno da Đorđević nije usamljeni slučaj, ali je zbog katastrofalnih posljedica tog i takvog djelovanja svakako najpoznatiji. (Pre)Ostali poput Arkanovih prljavih slugu Olivera Mandića ili Tonija Montana su daleko manje uočljivi, ali po podmuklosti i primitivizmu su Đorđevićevi kamaradi. Opet, na istoj razini je i "projekt" Srpske pravoslavne crkve, točnije njenog desnog krila kojem je na čelu mitropolit Amfilohije Radović. Taj "četnik u mantiji" se okušao, vjerovali ili ne, i na području rocka. Našavši vjernog slugu u liku jeromonaha Jovana(Nevena)Ćulibrka, nekadašnjeg novinara rock magazina "Ritam" sa završenim književnim faksom u Zagrebu, a današnjeg fašistu na Amfilohijeve baterije. Projekt nosi naziv "Između Istoka i Zapada"(2000/2001) i okuplja vodeće srbijanske rockere koji pjevaju stihove poznatog ljotićevskog popa i Hitlerovog obožavatelja, vladike Nikolaja Velimirovića. Na čelu takve petooktobarske Druge Srbije ponosno stoje Partibrejkersi i Darkwood Dub. Jedan Cane&Anton, zamislite, nakon svega, obrađuju stihove četničkog popa Nikolaja Velimirovića koji je još tridesetih godina prošlog stoljeća hvalio Adolfa Hitlera i njegov način rješavanja njemačkog pitanja kao uzora za buduće rješavanje srpskog nacionalnog pitanja. Probalo se to na ovim prostorima u dva navrata, u II svjetskom ratu i nedavno, u ratovima devedesetih na područjima bivše SFRJ kroz kanibalizam zaradi granica tzv."Velike Srbije". Toliko o tome gdje je danas vodeća srbijanska rock pamet!

Vrijedi upamtiti: Bora Đorđević je daleko od svake usamljenosti, istomišljenika/suboraca ima koliko ti duša ište!

Stvari su slične ili iste i na drugim poljima, od visoke politike do sporta. Evo,npr., književnost. Jasno, poslije svega poznatog, čemu se više baviti likom i nedjelom jednog Dobrice Ćosića, Mome Kapora, Matije Bećkovića, Dragoša Kalajića, Brane Crnčevića, Isidore Bjelice, Nebojše Jevrića, na primjer. Ali, gdje su nam "mili&dragi odličnici" tzv. nove srbijanske književnosti, točnije, što su bili i što su danas? Gdje boljeg primjera od "magične" vucibatine, pisca Zorana Ćirića iz Niša?! Čovjek se, eto, nedavno, samoprozvao "Urbani Dobrica Ćosić". S početkom proteklih devedesetih taj kepec Ćirić predstavljao bi itekako režećeg ultra-nacionalističkog klipana. Iz te "faze" ostaje za nezaborav "umotvorina" imena "Poema za Generala Slavka Lisicu", gdje autor slavi ondašnjeg Karadžićevog i Mladićevog četničkog komandanta, generala Slavka Lisicu koji je, inače, počinio silna zločinstva na BiH ratištima, vješto skrivene kokarde iza JNA zvijezde petokrake. Poslije, uslijed svekolike propasti "Velikog Projekta" (tzv."Velike Srbije"), Ćirić će se vješto preobući u neke nove šinjele-trendove, čak će uskočiti i u nedavno aktualni "FAK(Festival A- književnosti)" vlak.

Ali, ako ste mislili da se Ćirić "zaboravio", nemojte se brinuti, on ne napušta svoje idole! Najnoviji dokaz predstavlja upravo aktualna nova knjiga "Gang of Four" ("Narodna knjiga", 2005.), koja je najnovije dostignuće neviđene Ćirićeve teške retardacije. Glavne uloge u ovom knjiškom grobištu "rezidencijalnog pisca" su: Čika Dobrica (Dobrica Ćosić, pisac&akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti(SANU), srbijanski "otac nacije" i glavni ideolog velikosrpskog fašizma), Akademik Matija (Matija Bećković, pjesnik-guslar, akademik SANU, putujuća crkotina velikosrpskog fašizma) i Predsednik Voja (Dr Vojislav Koštunica, srbijanski premijer, veliki četnicki fan pod čijim je mudrim rukovodstvom prošle, 2004.godine, četništvo u Srbiji dobilo legitimitet, tj,izjednačena su prava četnika i partizana).

Dakle, Dr Voja i armija istomišljenika daju vam na znanje: četnici nisu bili kvislinzi i koljači već antifašistička gerila za primer (Vi, ipak, zavirite malo bolje u one knjižurine pa pročitajte kakav je ručni rad rasnih "četničkih gerilaca" kakvi su bili Vojvoda/Pop Momčilo Đujić u Kninskoj krajini ili Dalmatinskoj Zagori ili još bolje, jedan Pavle Đurišić u Istočnoj Bosni ili Crnoj Gori...)!!!

Da zakucamo: na svakom polju, ali baš svakom, danas u Srbiji vrijedi: SVE JE ISTO,SAMO NJEGA NEMA / MILOŠEVIĆ JE U HAGU, ALI ONO NAJSTRAŠNIJE, NJEGOVO DJELO JE NA SLOBODI! Sad, da li se gremlin odaziva na Dr Voja,Velja Ilić ili...Tzv.petooktobarska Druga Srbija izjednačila je, dakle, prava četnika i partizana dok je ljotićevac i nenadjebivi zaljubljenik u misli i djela fuhrera iz omalenog Brunaua, Nikolaj Velimirović postao, i to od maja 2003., najnoviji srpski Svetac! Srbija tako nastavlja živjeti vlastito ništavilo i svekoliku ugroženost od civilizacijskih postulata koji vladaju ovom Planetom, i to na početku 21.stoljeća! Šta ćete više!?

3. Riblja čorba je nastupala i u Sloveniji nakon ratova devedesetih. Da li je to trebalo spriječiti?

Gostovanje fašiste kalibra Đorđevića u dobroj mjeri ukazuje na"pamet"slovenskog inistarstva (ne)kulture. Stvar je daleko ozbiljnija od prizemnih polupijanih komentara tipa:"pusti budalu, neka pjeva", "dobro,što sad, četnik je, ali ratovi su iza nas","pa što" i slicne nebuloze. Velikog Ezru Pounda.koji je za II svjetskog rata veličao Musolinija, Amerikanci su poslije rata stavili pod nadzor, uputili ga u sanatorij. A jedan Ezra Pound je bio genije. Đorđević je najpoznatija muzička putujuća reklama Slobodana Miloševića, fuhrera iz rijeke Lijeve. Đorđević je bio najistaknutiji propagator četnicke kame, slavitelj velikosrpskog genocida! To je apsolutno na nivou onih bolesnih radijskih reklama koje bi pozivale plemena u Ruandi te 1994. godine na međusobno istrijebljenje. Izvinjenje Đorđevića Slovencima zbog onog "Bečki konjušari" ne predstavlja, u stvari, ništa. Jer,Đorđevićeva "ratna biografija" ukazuje da je on daleko od nekakvog ekces majstora kakvim se danas,i to poslije svega viđenog, želi predstaviti. Ali,ako je taj četnik Đorđević Sloveniji O.K.- što to mene briga! Nandor Ljubanović i moja malenkost su na tu temu rekli BAŠ SVE knjigom "Od Velike Srbije do SAO Riblje čorbe". Ili što bi rekla velika evropska spisateljica Dubravka Ugrešić: "NEĆU DA ZABORAVIM! ZABORAVITI JE IDIOTSKI..." A taj Bora Đorđević je danas, kroz iole civilizacijske postulate, NITKO I NIŠTA S PUNIM RADNIM VREMENOM!

4.Kako danas gledaš na svojih 10 srbijanskih godina?

Kroz tih 10 godina u Srbiji ja sam bio, dotad,nevidjeni virus. U tome zamršenome tkivu srbijanskih međusobnih odnosa i dnevnih navika,ja sam bio baš TO, neviđeni virus... Ali, ja sam oduvijek živio kontra inačice: budi dobar i oprezan građanin i živi svoj"povijesni dremež". Opet, mnogi na Zapadnom Balkanu, od Sutle do Gevgelije, umišljaju da ja nešto i nekoga mrzim zbog... Ljudi,daleko bilo,a koga,čega,zašto?! O.K.,te 2001.godine stvari su bile brutalno prekinute,kad su mi (pre)jasno dali do znanja da moram "nestati,na ovaj ili onaj način". Ja i Nandor Ljubanović radili smo vrlo dobar radijski show, magazin "Vetar i hrast" na YU radiju, bavio bih se književnim izdavaštvom, zahuktale su se i aktivnosti vezane za ediciju "Kulturbunt". I onda dolazi do "pucanja filma", mrak, "marš napolje, bando pokvarena", u egzil... Ostale su i brojne obaveze prema judima, obaveze drugih ljudi prema meni. Ali, to se polako nedavno počelo pomicati s mrtve točke, prave stvari tek dolaze na red. A i kako bi drugačije moglo biti!? Normalno,a to mnoge očito i najviše zanima, s najvećim brojem ljudi u Srbiji i dalje komuniciram, čast rijetkim izuzecma, hvala Internetu... U protekle 4 godine odlično sam naučio da je mnogo lakše odreći se stvari nego što se misli. Samo treba početi. Jer,kad se jednom uspiješ odvojiti od nečega sto smatraš bitnim, zapaziš da možeš biti bez još ponečega, a zatim i bez mnogo toga drugog. Da zaključim: što se mene tiče, poznanika imam mnogo, prijatelja malo, a najmanje onih koji me doista poznaju.

Logično,svako dobronamjeran je, s punim pravom, očekivao da se Srbija poslije 5.oktobra 2000.godine i rušenja Miloševića vrati u kakvu-takvu normalu, postupno i u zajednicu evropskih država i naroda, da prestane biti srednjovjekovna ruina kojoj dna ne vidiš. A gdje je, zapravo, Srbija danas!? Sve je isto, ili još gore nego onomad... Možda to najbolje oslikava kroz svoj čuveni refren poznati srbijanski rap izvođač:

"KO JE OVDE NORMALAN-OPUŠTENO NIKO

ŠTA NAM ŽIVOT DONOSI-OPUŠTENO NIŠTA

MOŽEMO LI IGDE-OPUŠTENO NIGDE

KAD ĆE BITI BOLJE-OPUŠTENO NIKAD!"

Srbija i nadalje cijelim svojim bićem nastavlja tražiti sreću u sferi mitomanije. Kap je odavno prelila bure i takav rakurs me više ne ispunjava ni površnom znatiželjom. Jebeš poimanje demokracije koja predstavlja galamu od koje se ne čuje tko kome jebe mater! A od mene se,sasvim sigurno, i to je već višedecenijska istina, ne mogu očekivati ni stihovi tipa: "Sjedio sam u večernjem miru/ na klupi pred kolibom svojom". Nema nikakve frke, neka zli jezici i dalje melju i klepeću... Završit ću s citatom meni tako dragog Trumana Capotea: "NOVINARSTVO JE AVANGARDA SUVREMENE KNJIŽEVNOSTI". U tome smislu edicija "Kulturbunt" u određenoj mjeri ispunjava moje interese. Zašto i ne istaći neke od njih: HUMOR, JASNOĆA, ISKRENOST...

5.U Srbiji kroz sve nedavne ratove, ali i poslije njih, do dana današnjeg, nije nedostajalo "moždanih oluja (brainstorm)" muzičara, muzičkih kritičara, diskografa, ...Sve to kao "uspomena i dugo sjćanje" na primitivizam najniže vrste.

"Kad nema pravog života", kaže Čehov u "Ujka Vanji", "čovjek živi od fatamorgana". Srbija vec 15 godina održava i pothranjuje život na lažima. Ona je kroz cijeli taj period, prva, a najčešće i jedina koja čestita sebi na točnosti i bezgrešnosti svoga "mišljenja". E,sad, svi znamo koliko je sretna i svijetla sva ta "lagodnost i bezbrižnost". Srbija je čak dogurala dotle da više ne razumije ni jednu ozbiljnu riječ o ozbiljnim stvarima. Opet,određeni misleći subjekti pokušavaju "opravdavati" takvo stanje kontinuiranim pričama o "narodu opterećenom turskim navikama nerada i slavenskom potrebom za ekcesom". Srbija danas: pa to je pukotina, jama, provalija; najbolji dokaz da se i do najtamnijeg dna, po pravilu, stiže nekim putem. I za taj prostor vrijede dvije životne mudrosti: ničemu se ne čudi i ništa ne planiraj! "Suvišno je biti ljubomoran", kaže F.Kafka.

6.Poslije ratova devedesetih na području bivše SFRJ, nacionalisti su i dalje na istaknutim medijskim pozicijama.Kako to objasniti?

Lako. Oni su oduvijek bili nacionalisti. Samo, svako novo vrijeme - novo presvlačenje! Kroz proteklih 15 godina smo također naučili da ljudi koji uživaju opće poštovanje bivaju naprosto lopovi koji su imali sreću da ih ne zateknu na mjestu zločina... Sve je to kultura vulgarnog smijeha i još vulgarnijih riječi. Ali,ima još nešto što ljudi izvan Srbije ne razumiju ili ne žele o tome uopće i razmišljati. Srbija ima dvije politike: jednu prema unutra, drugu prema van, što već spada i u zlatne dosege staljinizma, npr. Unutra imamo obračune najnižih vrsta, (pre)često s najtragičnijim ishodima, dok se, opet, prema van "glumi" kozmopolitizam, zalaže za civilizacijske tekovine, dijalog, humanost, prava čovjeka. A da takvu "politiku" suvereno susrećemo i u pop-rock oblasti, evo i slijedećeg primjera. Beogradski rock kritičar Petar Janjatović, autor čak dvije enciklopedije pop-rock glazbe posvećene prostorima ex-YU, izvan granica Srbije važi za tzv. "autoritet", "čovjeka koji zna", stručnjaka"... Ali,o kome i čemu je rijec? I kroz nasu knjigu "Od Velike Srbije do SAO Riblje čorbe", i kroz časopis "Kulturbuntzabavnik", i kroz radio-magazin "Vetar i hrast", ja i gospodin Nandor Ljubanović iznijeli smo gole činjenice da Petar Janjatović u svojim rock enciklopedijama grubo laže i podmeće kada je o određenim izvođačima riječ.

Dokaza je i previše. Naravno, udarna laž se odnosi na ajpoznatijeg / najzloglasnijeg, Boru Đorđevića i njegovu Riblju čorbu, ali i na Olivera Mandića, Tonija Montana... U tim "enciklopedijama" Bora Đorđević predstavlja daleko najveću enciklopedijsku jedinicu (što je već smiješno samo po sebi!), ali predstavljen je kao uzor nevinosti i uljudnosti!!! Nigdje nista o tome što on zapravo predstavlja u proteklih petnaestak godina!? Nigdje ništa o najbitnijem, da se on u devedesetima prometnuo u najbolesnijeg ratnog huškača, četnika - kanibala! Isto tako, u tim enciklopedijama nigdje ništa o tome u što su se pretvorili slavitelji praktičnih radova Željka Ražnatovića Arkana, Oliver Mandić i Toni Montano! I tako dalje. Hej, ljudi, takav Janjatovićev pristup je podmukla, pritajena i opasna stvar! To nije samo na nivou lakoumnog bezobrazluka, to je ludilo. Laž, licemjerje! Svi znamo, opet, i za utvrđeno načelo da svaki hitac ima svoj cilj. I poslije mog i Nandorovog javnog angažmana koji ukazuje da je takav pristup nedopustiv, i to sa bilo kog aspekta, krenuo je sramni kontraudar, na razini zlatnih nacističkih tridesetih prošlog stoljeća. Finale svega bilo je gostovanje Bore Đorđevića u Janjatovićevoj emisiji "Svetlosti velegrada" na TV Pančevo. Tu "biser smjenjuje biser" i to sve kroz znane naci-postulate. Na stranu to što Janjatović, jadnik, u svojoj gluposti ne razumije pojam "govor mržnje", jer knjiga "Od Velike Srbije do SAO Riblje čorbe" se ne temelji na rekla-kazala nivou, na teorijama zavjere, već na golim činjenicama! Zatim kreće horor, jer Đorđevića to "ne čudi od Nandora", on ističe da knjigu još nije vidio (iako je nije ni vidio, "ne čudi ga to od Nandora", PAMETNOM DOSTA!) i dobacuje Janjatoviću savjet da "bolje da mu on (Janjatović) nađe knjigu nego da on (Đorđević) traži autore", da bi, na kraju, veliki srbijanski rock kritičar Petar Janjatović dotakao dno dna izjavom "da je Boriću vrijeme da se vrati u Hrvatsku, da utaba put".

Poslije te TV emisije otišlo se i dalje, sva ta srbijanska muzičarsko-kritičarska bagra, skupljena s koca i konopca, što stoji na braniku imena i djela četnika Bore Đorđevića, krenula je s talambasima kleveta, normalno, najžešće po našem izopćenju iz medija. Proglasiše nas državnim neprijateljima, dvostrukim, trostrukim, čak četverostrukim "agentima tajne sile", u službi tko zna koga i tko zna čega! Uslijedile su i ostale mentol-kreacije srbijanskog pop rock trećeg reicha.Na drugoj strani, oni tzv. "brižniji, spremniji na dijalog" opisivali bi nas "prekritičnim i dosadnim" ili "teško ozlovoljenim i ogorčenim". Kao što vidite, radi se o impozantnom dnevniku najnižih strasti, medijskom kanibalizmu svojstvenom Planeti Srbiji. I to od strane (da,da,vjerovali ili ne!?) petooktobarske Druge Srbije, one postmiloševićevske, one koja "spokojno stoji" na tzv. brežuljku uglađenog i sigurnog društvenog tona, tzv. "duhovite konverzacije, stripa,.." Ispalo maltene, na kraju, da smo ja i Nandor ljudi svadljive i zavidne ćudi, da su to buncanja nekih nesretnih ljudi i slično...

A ti Đorđevići, Janjatovići i comp., svi oni su trajno operirani od iole užasne pomisli da bi se morali suočiti s REALNOŠĆU koja nije ništa drugo nego porazna istina o sebi. Ma kakvi, i dalje se stvaraju nove magle iluzija i obmana. Sve to je golo svjedočanstvo jada, kakav crni rock and roll, to je rutinska tupost, propast do uzaludnosti; To su odličnici Srbije koja predstavlja otok, koji je, otisnuvši se od kopna otplovio u nepovrat. Odličnici koji uzgajaju nevinost u bordelu! Zar to nije strašno!?

7.Da li će na prostorima bivše SFRJ zaživjeti intenzivnije rock povezivanje, kao što je to, npr., bio slučaj u vremenima pojave punka i novog vala?

To povezivanje predstavlja egzistencijalnu nužnost. I nekadašnja SFRJ, sa 22 milijuna stanovnika, najvećim rock imenima toga vremena se ponekad činila premalom. Ali, treba pogledati istini u oči: mora se kompletno sagledati gdje je tko! Dolazak, negdje, Ramba Amadeusa, Obojenog programa, Boya s jedne strane ili "dolazak" Riblje čorbe s druge, dvije su potpuno različite stvari! Bora Đorđević je četnik, inspirator-praktičar velikosrpskog genocida i suvereni kandidat za nekakav glazbeni Hag! E,tu dolazi i priča o prokletstvu zapadnog Balkana, jer tamo nijedno klanje ne doživi svoj rasplet, svako se razvodni u nekakvoj amneziji koja odjednom nestane u nekoj od "slijedećih epizoda" i posluži jedino kao povod za novo klanje.

8.Da li si optimist po pitanju normalizacije odnosa među novim državama nastalim na razvalinama pokojne SFRJ?

NE. Ne, jer, zapravo, ništa se nije pomjerilo s mrtve točke. Svi se svima, kao, izvinjavaju, a to, u biti, ne predstavlja ništa, ili, čak, predstavlja novo zapisavanje stotina tisuća poginulih u nedavnim ratovima. To sve ide na mlin srbijanskih političko-crkvenih teza koje kažu da su svi krivi za sve (najpoznatiji propagatori te teze su mitropolit SPC, Amfilohije Radović i srbijanski premijer, Dr Vojislav Koštunica). Ta izvinjenja, npr., Muslimanima iz Istočne Bosne ne znače apsolutno ništa jer su oni već dvaput u proteklih 50 godina doživjeli potpuno istu stvar. Četrdesetih godina prošlog stoljeća simbol tog klanja bio je Pavle Đurišić, a ovog najnovijeg, devedestih, Željko Ražnatović - Arkan. Sve je bilo potpuno isto, ideologija, ratni ciljevi, povampirenje"Velike Srbije", itd. I na drugim terenima opet - isto. To za što se, onomad, četrdesetih godina, zalagao kamom & krstom Vojvoda/Pop Momčilo Đujić u Kninskoj krajini i Dalmatinskoj Zagori, nedavno su opet probali realizirati Rašković, Babić, Hadžić, Martić. A što ćemo sa Srebrenicom, Omarskom, Trnopoljem, "Krinksom" u Sanskom Mostu, Brčkom,...? Ljudi,pa u Srbiji i dalje caruje ratno-huškačka subkultura, ratni zločinci bivaju heroji, tretirani su kao nacionalno blago. Tako je ili slično i u Hrvatskoj... U službi izrečenog su baš svi: akademici, crkva, pisci... Na drugoj strani su, opet, kao, "ljudska prava". Ma hajde! Priče o ljudskim pravima su samo šuplje fraze kojima zapadni političari lažu svoje birače. Neka netko, i to poslije svega viđenog, priča, npr., Sarajlijama o ljudskim pravima, zaštiti manjina, međunarodnom pravu, pravu na obranu od agresije...

9.Još nešto za kraj.

U ovih nekoliko proteklih mjeseci baš sam se fino izdružio sa brojnim dragim ljudima iz bliže ili dalje prošlosti, a, bogami, u moj život je ušla i nekolicina novih! Što kažu: ono što te ne ubije, to će te ojačat'! Odavno ja pravilno razumijevam onu Andrićevu iz "Proklete avlije": "NIJE LUD KO JE LUD, VEĆ JE LUD ONAJ KOJEG SVIJET PROGLASI LUDIM!" A na svojoj koži sam najbolje naučio da se mnogi pretvaraju da su ti prijatelji samo iz razloga da te što sigurnije upropaste! Što se mene, dakle, tiče, (pre)ostaje duh + neizostavni darovi sudbine. Naravno, uz toliko toga ostalog, i "Kulturbunt", u rasponu od klasične verbalne pobune protiv svakodnevice koja ždere vrijeme i snagu, pa do"Kulturbunta" kojeg karakterizira BRIŽLJIVA POZORNOST, NEUMORNA MARLJIVOST, FINO RASUĐIVANJE...

Prigodni link:
http://www.kulturbunt.com

Original

Odgovori za"B.T."(prvi dio):

1.Bora Djordjevic je odavno izgubio kompas.Kada tocno?

-Bora Djordjevic predstavlja"jedinstven slucaj".Stvar je,logicno,na najvisem mogucem nivou,jer je Djordjevic,uz Bregovica,bio najveci,najpoznatiji i najtrzisniji rock autor u bivsoj SFRJ.I,to se mora naglasiti,talentiraniji od Bregovica!Uz Branimira Stulica bio je i najveci"protesni pjevac",sve je krenulo s albumom"Mrtva priroda"i pjesmom"Na Zapadu nista novo",poslije stize izvrsna protesna ploca"Buvlja pijaca",ponajbolji protesni album SFRJ vremena.Gospodin Ljubanovic i ja smo jasno u nasoj knjizi"Od Velike Srbije do SAO Riblje Corbe"potcrtali pitanje/tezu:kako je moguce da takav urbani tip postane cetnicki fosil,najpoznatiji muzicki rodonacelnik zla na prostoru Jugoistocne Evrope,pop-rock Goebbels!?Za Djordjevica smo vjerovali,s obzirom sto je proizveo do 1987.godine,da je NA PRAVOM PUTU PROTIV LAZI.Jer,
bolje je i podleci u toj borbi,nego zivjeti s lazi pod istim krovom!Uz to,ovo drugo je i kukavicluk par-excellence.Za tog istog Djordjevica je vrijedila i inacica:GDJE JE SLOBODA?!SLOBODA DA SE BUNI I DA SE BRANI!Taj isti Djordjevic je poslije"Na Zapadu nista novo"bio napadan sa svih strana,da bi poslije smrti one pregazene djevojcice na velikom zagrebackom koncertu Riblje corbe(Dom sportova)stvar eskalirala,maltene da je bend bio kriv za tu pogibiju,a ne katastrofalna organizacija koncerta.Djordjevic,poslije svega,postaje nezasticena meta za najrazlicitija izivljavanja,od vampir-partizancina iz SUBNOR-a pa sve do tolikih polupismenih novinara-udbasa.Napokon,stize genijalan odgovor kroz album"Buvlja pijaca",jednu od najbitnijih ploca SFRJ rocka uopce;ploca na koju gledam kao na Djordjevicev"moj obracun s njima",rasclanjivanje nekakvog sudskog zapisnika,ali zapisnika koji,naravno,ne moze biti i knjizevno djelo.Ali,kroz Borino jedinstveno stihovlje,taj"zapisnik"postaje knjizevnost,fenomenalna umjetnicka obrada.On je znao:sutnja znaci priznanje,napadaci/forumi
bi onda bili u pravu.Dakle,bolje bilo kakav vjetar u jedra,makar se pretvorio i u oluju,nego"mrtva tisina(priroda)".
Da,Bora Djordjevic je nekad predstavljao POSEBNOST I POTREBU na svim prostorima bivse SFRJ,da bi 1988.godine postao prvi srbijanski rocker koji pozdravlja Milosevicev dolazak na vlast i njegov nacin rjesavanja problema koji bi predstavljali gasenja pozara benzinom.Slovenci su se,slucajno ili namjerno,prvi nasli na udaru kroz prigodni pjesmuljak objavljen u casopisu
"Duga"pod nazivom"Becki konjusari",dok na kazeti"Bora prica gluposti"(Helidon,1988.)
Corbalino Sloveniji jasno porucuje:"Slovenija/moja dezela/jednog dana/jebaces jezela".U nedavnim ratovima sirom bivse SFRJ,Djordjevic je stigao zadovoljiti bas sve:od Sefa Milosevica,
preko izvodjaca grubih radova:Seselja,Karadzica,Mladica,Babica,Martica,Arkana,...do sveprisutnih vladika Srpske pravoslavne crkve(SPC)Amfilohija Radovica i Atanasija Jevtica i najzadnjeg srbijanskog uzivaoca kame.Danas,Bora Djordjevic,inace savjetnik/pomocnik srbijanskog ministra za kulturu Dragana Kojadinovica biva sinonim za cetnistvo i sve sto pod tim ide.Sto to,opet,znaci valjda ne treba posebno opisivati.Cetrdesete i devedesete godine,sad vec proslog stoljeca,su i vise nego dovoljan dokaz.

2.U cijelom tom primitivizmu Bora Djordjevic nije usamljeni slucaj.Koji bi bili najpoznatiji"ostali"?

-Naravno da Djordjevic nije usamljeni slucaj,ali je zbog katastrofalnih posljedica tog i takvog djelovanja svakako najpoznatiji.(Pre)Ostali poput Arkanovih prljavih slugu Olivera Mandica ili Tonija Montana su daleko manje uocljivi,ali po podmuklosti i primitivizmu su Djordjevicevi kamaradi.Opet,na istoj razini je i"projekt"Srpske pravoslavne crkve,tocnije njenog desnog krila kojem je na celu mitropolit Amfilohije Radovic.Taj"cetnik u mantiji"se okusao,vjerovali ili ne,i na podrucju rocka.Nasavsi vjernog slugu u liku jeromonaha Jovana(Nevena)Culibrka,nekadasnjeg novinara rock magazina"Ritam"sa zavrsenim knjizevnim faksom u Zagrebu,a danasnjeg fasistu na Amfilohijeve baterije.Projekt nosi naziv"Izmedju Istoka i Zapada"(2000/2001.).)i okuplja vodece srbijanske rockere koji pjevaju stihove poznatog ljoticevskog popa i Hitlerovog obozavatelja,vladike Nikolaja Velimirovica.Na celu takve petooktobarske Druge Srbije ponosno stoje Partibrejkersi i Darkwood Dub.Jedan Cane&Anton,zamislite,nakon svega,obradjuju stihove cetnickog popa Nikolaja Velimirovica koji je jos tridesetih godina proslog stoljeca hvalio Adolfa Hitlera i njegov nacin rjesavanja njemackog pitanja kao uzora za buduce rjesavanje srpskog nacionalnog pitanja.Probalo se to na ovim prostorima u dva navrata,u II svjetskom ratu i nedavno,u ratovima devedesetih na podrucjima bivse SFRJ kroz kanibalizam zaradi granica tzv."Velike Srbije".Toliko o tome gdje je danas vodeca srbijanska rock pamet!Vrijedi upamtiti:
Bora Djordjevic je daleko od svake usamljenosti,istomisljenika/suboraca ima koliko ti dusa iste!
Stvari su slicne ili iste i na drugim poljima,od visoke politike do sporta.Evo,npr.,knjizevnost.Jasno,poslije svega poznatog,cemu se vise baviti likom i nedjelom jednog Dobrice Cosica,Mome Kapora,Matije Beckovica,Dragosa Kalajica,Brane Crncevica,Isidore Bjelice,Nebojse Jevrica,na primjer.Ali,gdje su nam"mili&dragi odlicnici"tzv.nove srbijanske knjizevnosti,tocnije,STO SU BILI I STO SU DANAS!?Gdje boljeg primjera od"magicne"vucibatine,pisca Zorana Cirica iz Nisa?!Covjek se,eto,nedavno,samoprozvao"URBANI DOBRICA COSIC".S pocetkom proteklih devedesetih taj kepec Ciric predstavljao bi itekako rezeceg ultra-nacionalistickog klipana.Iz te"faze"ostaje za nezaborav"umotvorina"imena"Poema za Generala Slavka Lisicu",gdje autor slavi ondasnjeg Karadzicevog i Mladicevog cetnickog komandanta,generala Slavka Lisicu koji je,inace,pocinio silna zlocinstva na BiH ratistima,vjesto skrivene kokarde iza JNA zvijezde petokrake.Poslije,
uslijed svekolike propasti"Velikog Projekta"(tzv."Velike Srbije"),Ciric ce se vjesto preobuci u neke nove sinjele-trendove,cak ce uskociti i u nedavno aktualni"FAK(Festival A- knjizevnosti)" vlak.
Ali,ako ste mislili da se Ciric"zaboravio",nemojte se brinuti,on ne napusta svoje IDOLE!.Najnoviji dokaz predstavlja upravo aktualna nova knjiga"Gang of Four"("Narodna knjiga",
2005.),koja je najnovije dostignuce nevidjene Ciriceve teske retardacije.Glavne uloge u ovom knjiskom grobistu"rezidencijalnog pisca"su:Cika Dobrica(Dobrica Cosic,pisac&akademik Srpske akademije nauka i umjetnosti(SANU),srbijanski"otac nacije"i glavni ideolog velikosrpskog fasizma),Akademik Matija(Matija Beckovic,pjesnik-guslar,akademik SANU,
putujuca crkotina velikosrpskog fasizma)i Predsednik Voja(Dr Vojislav Kostunica,srbijanski premijer,veliki cetnicki fan pod cijim je mudrim rukovodstvom prosle,2004.godine,cetnistvo u Srbiji dobilo legitimitet,tj,izjednacena su prava cetnika i partizana.Dakle,Dr Voja i armija istomisljenika daju vam na znanje:cetnici nisu bili kvislinzi i koljaci vec antifasisticka gerila za primer(Vi,ipak,zavirite malo bolje u one knjizurine pa procitajte kakav je rucni rad rasnih
"cetnickih gerilaca"kakvi su bili Vojvoda/Pop Momcilo Djujic u Kninskoj krajini ili Dalmatinskoj Zagori ili jos bolje,jedan Pavle Djurisic u Istocnoj Bosni ili Crnoj Gori...)!!!
Da zakucamo:na svakom polju,ali bas svakom,danas u Srbiji vrijedi:SVE JE ISTO,SAMO NJEGA NEMA/MILOSEVIC JE U HAGU,ALI ONO NAJSTRASNIJE,NJEGOVO DJELO JE NA SLOBODI!Sad,da li se gremlin odaziva na Dr Voja,Velja Ilic ili...Tzv.petooktobarska Druga Srbija izjednacila je,dakle,prava cetnika i partizana dok je ljoticevac i nenadjebivi zaljubljenik u misli i djela fuhrera iz omalenog Brunaua,Nikolaj Velimirovic postao,i to od maja 2003.,najnoviji srpski Svetac!Srbija tako nastavlja zivjeti vlastito nistavilo i svekoliku ugrozenost od civilizacijskih postulata koji vladaju ovom Planetom,i to na pocetku 21.stoljeca!Sta cete vise!?

3.Riblja corba je nastupala i u Sloveniji nakon ratova devedesetih.Da li je to trebalo sprijeciti?

-Gostovanje fasiste kalibra Djordjevica u dobroj mjeri ukazuje na"pamet"slovenskog ministarstva (ne)kulture.Stvar je daleko ozbiljnija od prizemnih polupijanih komentara tipa:"pusti budalu,neka pjeva","dobro,sto sad,cetnik je,ali ratovi su iza nas","pa sto"i slicne nebuloze.
Velikog Ezru Pounda.koji je za II svjetskog rata velicao Musolinija,Amerikanci su poslije rata stavili pod nadzor,uputili ga u sanatorij.A jedan Ezra Pound je bio genije.Djordjevic je najpoznatija muzicka putujuca reklama Slobodana Milosevica,fuhrera iz rijeke Lijeve.Djordjevic je bio najistaknutiji propagator cetnicke kame,slavitelj velikosrpskog genocida!To je apsolutno na nivou onih bolesnih radijskih reklama koje bi pozivale plemena u Ruandi te 1994.godine na medjusobno istrijebljenje.Izvinjenje Djordjevica Slovencima zbog onog"Becki konjusari",ne predstavlja,u stvari,nista.Jer,Dordjeviceva"ratna biografija"ukazuje da je on daleko od nekakvog ekces majstora kakvim se danas,i to poslije svega vidjenog,zeli predstaviti.Ali,ako je taj cetnik Djordjevic Sloveniji O.K.-sto to mene briga!Nandor Ljubanovic i moja malenkost su na tu temu rekli BAS SVE knjigom"Od Velike Srbije do SAO Riblje corbe".Ili sto bi rekla velika evropska spisateljica Dubravka Ugresic:"NECU DA ZABORAVIM!ZABORAVITI JE IDIOTSKI..."A taj Bora Djordjevic je danas,kroz iole civilizacijske postulate,NITKO I NISTA S PUNIM RADNIM VREMENOM!

4.Kako danas gledas na svojih 10 srbijanskih godina?

-Kroz tih 10 godina u Srbiji ja sam bio,dotad,nevidjeni virus.U tome zamrsenome tkivu srbijanskih medjusobnih odnosa i dnevnih navika,ja sam bio bas TO,nevidjeni virus...
Ali,ja sam oduvijek zivio kontra inacice:budi dobar i oprezan gradjanin i zivi svoj"povijesni dremez".Opet,mnogi na Zapadnom Balkanu,od Sutle do Gevgelije,umisljaju da ja nesto i nekoga mrzim zbog...Ljudi,daleko bilo,a koga,cega,zasto?!O.K.,te 2001.godine stvari su bile brutalno prekinute,kad su mi (pre)jasno dali do znanja da moram"nestati,na ovaj ili onaj nacin.Ja i Nandor Ljubanovic radili smo vrlo dobar radijski show,magazin"Vetar i hrast"na YU radiju,bavio bih se knjizevnim izdavastvom,zahuktale su se i aktivnosti vezane za ediciju"Kulturbunt".I onda dolazi do"pucanja filma",mrak,"mars napolje,bando pokvarena",u egzil...Ostale su i brojne obaveze prema ljudima,obaveze drugih ljudi prema meni.Ali,to se polako nedavno pocelo pomicati s mrtve tocke,prave stvari tek dolaze na red.A i kako bi drugacije moglo biti!?
Normalno,a to mnoge ocito i najvise zanima,s najvecim brojem ljudi u Srbiji i dalje komuniciram,cast rijetkim izuzecma,hvala Internetu...U protekle 4 godine odlicno sam naucio da je mnogo lakse odreci se stvari nego sto se misli.Samo treba poceti.Jer,kad se jednom uspijes odvojiti od necega sto smatras bitnim,zapazis da mozes biti bez jos ponecega,a zatim i bez mnogo toga drugog.Da zakljucim:sto se mene tice,poznanika imam mnogo,prijatelja malo,a najmanje onih koji me doista poznaju.
Logicno,svako dobronamjeran je,s punim pravom,ocekivao da se Srbija poslije 5.oktobra 2000.godine i rusenja Milosevica vrati u kakvu-takvu normalu,postupno i u zajednicu evropskih drzava i naroda,da prestane biti srednjovjekovna ruina kojoj dna ne vidis.A gdje je,zapravo,Srbija danas!?Sve je isto,ili jos gore nego onomad...Mozda to najbolje oslikava kroz svoj cuveni refren poznati srbijanski rap izvodjac:
"KO JE OVDE NORMALAN-OPUSTENO NIKO
STA NAM ZIVOT DONOSI-OPUSTENO NISTA
MOZEMO LI IGDE-OPUSTENO NIGDE
KAD CE BITI BOLJE-OPUSTENO NIKAD!"
Srbija i nadalje cijelim svojim bicem nastavlja traziti srecu u sferi mitomanije.Kap je odavno prelila bure i takav rakurs me vise ne ispunjava ni povrsnom znatizeljom.Jebes poimanje demokracije koja predstavlja galamu od koje se ne cuje tko kome jebe mater!A od mene se,
sasvim sigurno,i to je vec visedecenijska istina,ne mogu ocekivati ni stihovi tipa:"Sjedio sam u vecernjem miru/na klupi pred kolibom svojom".Nema nikakve frke,neka zli jezici i dalje melju i klepecu...Zavrsit cu s citatom meni tako dragog Trumana Capotea:"NOVINARSTVO JE AVANGARDA SUVREMENE KNJIZEVNOSTI".U tome smislu edicija"Kulturbunt"u odredjenoj mjeri ispunjava moje interese.Zasto i ne istaci neke od njih:HUMOR,JASNOCA,ISKRENOST...

-KRAJ PRVOG DIJELA- Odgovori za"B.T."(drugi dio):

5.U Srbiji kroz sve nedavne ratove,ali i poslije njih,do dana danasnjeg,nije nedostajalo"mozdanih oluja(brainstorm)"muzicara,muzickih kriticara,diskografa,...Sve to kao "uspomena i dugo sjecanje"na primitivizam najnize vrste.

-"Kad nema pravog zivota",kaze Cehov u"Ujka Vanji","covjek zivi od fatamorgana".Srbija vec 15 godina odrzava i pothranjuje ZIVOT NA LAZIMA.Ona je kroz cijeli taj period,PRVA,A NAJCESCE I JEDINA koja cestita sebi na tocnosti i bezgresnosti svoga"misljenja".E,
sad,svi znamo koliko je sretna i svijetla sva ta"lagodnost i bezbriznost".Srbija je cak dogurala dotle da vise NE RAZUMIJE NIJEDNU OZBILJNU RIJEC O OZBILJNIM STVARIMA.Opet,
odredjeni misleci subjekti pokusavaju"opravdavati"takvo stanje kontinuiranim pricama o"narodu opterecenom turskim navikama nerada i slavenskom potrebom za ekcesom".Srbija danas:pa to je pukotina,jama,provalija;najbolji dokaz da se i do najtamnijeg dna,po pravilu,stize nekim putem.I za taj prostor vrijede dvije zivotne mudrosti:necemu se ne cudi i nista ne planiraj!
"Suvisno je biti ljubomoran",kaze F.Kafka.

6.Poslije ratova devedesetih na podrucju bivse SFRJ,nacionalisti su i dalje na istaknutim medijskim pozicijama.Kako to objasniti?

-Lako.Oni su oduvijek bili nacionalisti.Samo,svako novo vrijeme-novo presvlacenje!Kroz proteklih 15 godina smo takodjer naucili da ljudi koji uzivaju opce postovanje bivaju naprosto lopovi koji su imali srecu da ih ne zateknu na mjestu zlocina..Sve je to kultura vulgarnog smijeha i jos vulgarnijih rijeci.Ali,ima jos nesto sto ljudi izvan Srbije ne razumiju ili ne zele o tome uopce i razmisljati.Srbija ima dvije politike:jednu prema unutra,drugu prema van,sto vec spada i u zlatne dosege staljinizma,npr.Unutra imamo obracune najnizih vrsta,(pre)cesto s najtragicnijim ishodima,dok se,opet,prema van"glumi"kozmopolitizam,zalaze za civilizacijske tekovine,dijalog,humanost,prava covjeka.A da takvu"politiku"suvereno susrecemo i u pop-rock oblasti,evo i slijedeceg primjera.Beogradski rock kriticar Petar Janjatovic,autor cak dvije enciklopedije pop-rock glazbe posvecene prostorima ex-YU,izvan granica Srbije vazi za tzv.
"autoritet","covjeka koji zna","strucnjaka",...Ali,o kome i cemu je rijec?I kroz nasu knjigu"Od
Velike Srbije do SAO Riblje corbe",i kroz casopis"Kulturbuntzabavnik",i kroz radio-magazin"Vetar i hrast",ja i gospodin Nandor Ljubanovic iznijeli smo GOLE CINJENICE DA PETAR JANJATOVIC U SVOJIM ROCK ENCIKLOPEDIJAMA GRUBO LAZE I PODMECE KADA JE O ODREDJENIM IZVODJACIMA RIJEC!!!Dokaza je i previse.Naravno,udarna LAZ se odnosi na najpoznatijeg/najzloglasnijeg,Boru Djordjevica i njegovu Riblju corbu,ali i na Olivera Mandica,Tonija Montana,...U tim"enciklopedijama"Bora Djordjevic predstavlja daleko najvecu enciklopedijsku jedinicu(sto je vec smijesno samo po sebi!),ali PREDSTAVLJEN JE KAO UZOR NEVINOSTI I ULJUDNOSTI!!!Nigdje nista o tome sto ON ZAPRAVO PREDSTAVLJA U PROTEKLIH PETNAESTAK GODINA!?Nigdje nista o najbitnijem,DA SE ON U DEVEDESETIMA PROMETNUO U NAJBOLESNOG RATNOG HUSKACA,CETNIKA-KANIBALA!Isto tako,u tim enciklopedijama NIGDJE NISTA O TOME U STO SU SE PRETVORILI SLAVITELJI PRAKTICNIH RADOVA ZELJKA RAZNATOVICA-ARKANA,Oliver Mandic i Toni Montano!I tako dalje.Hej,ljudi,takav Janjatovicev pristup je PODMUKLA,PRITAJENA I OPASNA STVAR!To nije samo na nivou lakoumnog bezobrazluka,TO JE LUDILO.LAZ,LICEMJERJE!Svi znamo,opet,i za utvrdjeno nacelo da svaki hitac ima svoj cilj.I poslije mog i Nandorovog javnog angazmana koji ukazuje da je takav pristup nedopustiv,i to sa bilo kog aspekta,krenuo je sramni kontraudar,na razini zlatnih nacistickih tridesetih proslog stoljeca.Finale svega bilo je gostovanje Bore Djordjevica u Janjatovicevoj emisiji"Svetlosti velegrada"na TV Pancevo.Tu"biser smjenjuje biser"i to sve kroz znane naci-postulate.Na stranu to sto Janjatovic,jadnik,u svojoj gluposti ne razumije pojam"govor mrznje",jer knjiga"Od Velike Srbije do SAO Riblje corbe"se ne temelji na rekla-kazala nivou,na teorijama zavjere,VEC NA GOLIM CINJENICAMA!Zatim krece horor,jer Djordjevica to"ne cudi od Nandora",on istice da knjigu jos nije vidio(iako je nije ni vidio,"ne cudi ga to od Nandora",PAMETNOM DOSTA!)i dobacuje Janjatovicu savjet da"bolje da mu on(Janjatovic)nadje knjigu nego da on(Djordjevic)trazi autore",DA BI,NA KRAJU,VELIKI SRBIJANSKI ROCK KRITICAR PETAR JANJATOVIC DOTAKAO DNO DNA IZJAVOM"da je Boricu vrijeme da se vrati u Hrvatsku,da utaba put".Eto,dame&gospodo-TO VAM JE SRBIJANSKA POP-ROCK PAMET NA POCETKU 21.STOLJECA!!!Dobro sad,Perica ne bjezi od VELIKIH UZORA,on je UCIO OD ONIH KOJI NAJBOLJE ZNAJU KAKO SE TO RADI...
Npr.,od pisca,"oca srbijanske nacije",akademika i ideologa velikosrpskog nacizma,Dobrice Cosica koji se jos 1992.godine,"ONAKO DEMOKRATSKI",zalagao za"HUMANO PRESELJENJE NARODA"...
Poslije te TV emisije otislo se i dalje,sva ta srbijanska muzicarsko-kriticarska bagra,skupljena s koca i konopca,sto stoji na BRANIKU IMENA I DJELA CETNIKA BORE DJORDJEVICA,
krenula je s talambasima kleveta,normalno,najzesce po nasem izopcenju iz medija.Proglasise nas DRZAVNIM NEPRIJATELJIMA,DVOSTRUKIM,TROSTRUKIM,CAK CETVEROSTRUKIM
"AGENTIMA TAJNE SILE",U SLUZBI TKO ZNA KOGA I TKO ZNA CEGA!Uslijedile su i ostale mentol-kreacije SRBIJANSKOG POP-ROCK TRECEG REICHA.Na drugoj strani,oni tzv."brizniji,spremniji na dijalog"opisivali bi nas"prekriticnim i dosadnim"ili"tesko ozlovoljenim i ogorcenim".Kao sto vidite,radi se o impozantnom dnevniku najnizih strasti,medijskom kanibalizmu svojstvenom Planeti Srbiji.I to od strane(da,da,vjerovali ili ne!?)petooktobarske Druge Srbije,one postmilosevicevske,one koja"spokojno stoji"na tzv.brezuljku ugladjenog i sigurnog drustvenog tona,tzv."duhovite konverzacije,stripa,..."Ispalo maltene,na kraju,da smo ja i Nandor ljudi svadljive i zavidne cudi,da su to buncanja nekih nesretnih ljudi i slicno...
A ti Djordjevici,Janjatovici i comp.,svi oni su trajno operirani od iole uzasne pomisli da bi se morali suociti s REALNOSCU koja nije nista drugo nego porazna istina o sebi.Ma kakvi,i dalje se stvaraju nove magle iluzija i obmana.SVE TO JE GOLO SVJEDOCANSTVO JADA,KAKAV CRNI ROCK`N`ROLL,TO JE RUTINSKA TUPOST,PROPAST DO UZALUDNOSTI;TO SU ODLICNICI SRBIJE KOJA PREDSTAVLJA OTOK,KOJI JE,OTISNUVSI SE OD KOPNA OTPLOVIO U NEPOVRAT.ODLICNICI KOJI UZGAJAJU NEVINOST U BORDELU!ZAR TO NIJE STRASNO!?Mada ih treba i"razumjeti":sav taj uzas praznine licemjernog,trivijalnog zivota;nije lako biti MRTVAC U ZIVOM TIJELU!Tu negdje ide i ona narodna:podmuklo pseto najprije ugrize!DJORDJEVICI,JANJATOVICI,MANDICI,MONTANE,...KOLIKO LI STE NESRECNE DJECE"ZAKLALI"SVOJIM PJESMAMA,TZV.ROCK KRITICARENJIMA KOJA SKRIVAJU DA JE PLANETA SRBIJA SAZDANA OD SASVIM SOLIDNOG BROJA POP-ROCK CETNIKA!?MISLITE O TOME!

7.Da li ce na prostorima bivse SFRJ zazivjeti intenzivnije rock povezivanje,kao sto je to,npr.,bio slucaj u vremenima pojave punka i novog vala?

-To povezivanje predstavlja egzistencijalnu nuznost.I nekadasnja SFRJ,sa 22 milijuna stanovnika,najvecim rock imenima toga vremena,se ponekad cinila premalom.Ali,treba pogledati istini u oci:mora se kompletno sagledati GDJE JE TKO!Dolazak,negdje,Ramba Amadeusa,Obojenog programa,Boya s jedne strane ili"dolazak" Riblje corbe s druge,dvije su potpuno razlicite stvari!
Bora Djordjevic je cetnik,inspirator-prakticar velikosrpskog genocida i suvereni kandidat za nekakav glazbeni Hag!E,tu dolazi i prica o prokletstvu zapadnog Balkana,jer tamo nijedno klanje ne dozivi svoj rasplet,svako se razvodni u nekakvoj amneziji koja odjednom nestane u nekoj od"slijedecih epizoda"i posluzi jedino kao povod za novo klanje.

8.Da li si optimist po pitanju normalizacije odnosa medju novim drzavama nastalih na razvalinama pokojne SFRJ?

-NE.Ne,jer,zapravo,nista se nije pomjerilo s mrtve tocke.Svi se svima,kao,izvinjavaju,a to,u biti,
ne predstavlja nista,ili,cak,predstavlja novo zapisavanje stotina tisuca poginulih u nedavnim ratovima.To sve ide na mlin srbijanskih politicko-crkvenih teza koje kazu da su SVI KRIVI ZA SVE(najpoznatiji propagatori te teze su mitropolit SPC,Amfilohije Radovic i srbijanski premijer, Dr Vojislav Kostunica).Ta izvinjenja,npr.,Muslimanima iz Istocne Bosne ne znace apsolutno nista jer su oni vec dvaput u proteklih 50 godina dozivjeli potpuno istu stvar.Cetrdesetih godina proslog stoljeca simbol tog klanja bio je Pavle Djurisic,a ovog najnovijeg,devedestih,Zeljko Raznatovic-Arkan.Sve je bilo potpuno isto,ideologija,ratni ciljevi,povampirenje"Velike Srbije",itd.I na drugim terenima opet-isto.To za sto se,onomad,cetrdesetih godina,zalagao kamom&krstom
Vojvoda/Pop Momcilo Djujic u Kninskoj krajini i Dalmatinskoj Zagori,nedavno su opet probali realizirati Raskovic,Babic,Hadzic,Martic.A sto cemo sa Srebrenicom,Omarskom,Trnopoljem,
"Krinksom"u Sanskom Mostu,Brckom,...?Ljudi,pa u Srbiji i dalje caruje ratno-huskacka subkultura,ratni zlocinci bivaju heroji,tretirani su kao nacionalno blago.Tako je ili slicno i u Hrvatskoj...U sluzbi izrecenog su BAS SVI:akademici,crkva,pisci,...Na drugoj strani su,opet,kao,"ljudska prava".Ma hajde!Price o ljudskim pravima su samo suplje fraze kojima zapadni politicari lazu svoje birace.Neka netko,i to poslije svega vidjenog,prica,npr.,Sarajlijama o ljudskim pravima,zastiti manjina,medjunarodnom pravu,pravu na obranu od agresije,...

9.Jos nesto za kraj.

-U ovih nekoliko proteklih mjeseci bas sam se fino izdruzio sa brojnim dragim ljudima iz blize ili dalje proslosti,a,bogami,u moj zivot je usla i nekolicina novih!Sto kazu:ono sto te ne ubije,to ce te ojacat`!Odavno ja pravilno razumijevam onu Andricevu iz"Proklete avlije":"NIJE LUD KO JE LUD,VEC JE LUD ONAJ KOJEG SVIJET PROGLASI LUDIM!"A na svojoj kozi sam najbolje naucio da se mnogi pretvaraju da su ti prijatelji samo iz razloga da te sto sigurnije upropaste!Sto se mene,dakle,tice,(pre)ostaje duh+neizostavni darovi sudbine.Naravno,uz toliko toga ostalog,i"Kulturbunt",u rasponu od klasicne verbalne pobune protiv svakodnevice koja zdere vrijeme i snagu,pa do"Kulturbunta"kojeg karakterizira BRIZLJIVA POZORNOST,
NEUMORNA MARLJIVOST,FINO RASUDJIVANJE,...

-kraj-