ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Buka

Justice Yeldham and Dynamic Ribbon Device

Vladimir Lenhart, 4. februar 2006.
Patkazec

Patkazec (radio SKC 107.9 MHz, subotom 13h) vas poziva na koncert:

Justice Yeldham and Dynamic Ribbon Device

"Zvuk je moja glavna okupacija. U poslednjih deset godina eksperimentalna elektronska muzika je postala nešto najdosadnije što je moglo da se gleda uživo. Ljudi su zaista uradili neke neverovatne stvari na svojim računarima , ali čini mi se da je publiku to počelo da zamara i da se uželela pravih živih nastupa."

Australijanac Lucas Abela insistira na tome da ga ne najavljuju kao pozorišnu atrakciju, već kao muzičara koji razvija nove oblike muzičkih instrumenata. Muzikom je počeo da se bavi ranih devedesetih godina, kada je na lokalnom radiju instalirao gramofone i loop mašine "domaće radinosti", na kojima je puštao izlomljene i ručno sastavljane LP ploče. Posle toga se upustio u avanture ozvučavanja komada različitih metalnih predmeta i površina, iz kojih je pomoću usana izvlačio zvuk i buku. To je trajalo sve dok na jednom koncertu nije otkrio staklo kao muzički instrument.

"Imalo je bolju rezonancu od metala, a publici je nudilo čisti prozor kroz koji je mogla da posmatra kakvu tehniku sviranja koristim. Komičan efekat lica pritisnutog na staklo je važan faktor mog nastupa."

Komadi stakla različitih veličina, ozvučeni pick-up mikrofonima, propušteni kroz red gitarskih efekata – pedala, koje on sebi prislanja na lice, i uz pomoć usana proizvodi eksplozivnu buku, publiku vodi u srce noise muzičkog nastupa. Justice Yeldham and Dynamic Ribbon Device (to je ime koje koristi poslednje tri godine otkako je počeo da svira na staklu) je do sada nastupao u Australiji, Japanu, S.A.D., Velikoj Britaniji, Italiji, Švedskoj, Sloveniji… a 2004. godine je nastupao i u Beogradskom SKC-u (www.dualplover.com/justicegalleries/belgrade.html i www.pionirovglasnik.com/?category=20&content=105).

U utorak, 07. februara, beogradska publika će opet biti u prilici da vidi koncert Justice Yeldham-a, ovog puta u klubu Kamelot , koji se nalazi kod Palilulske pijace u ulici Majora Ilića br. 13. Lokalnu podršku će mu pružiti eksperimentalni nojz duo Čelik promet i patkazec dj tim. Koncert počinje u 22h, a ulaz je besplatan.

*

Evo kako je bilo (fotografije: Dule)

*

Jovan Šupsi je rekao: ovo je koncert godine.