ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Muzika

Gozba sa zvanicama

Jović Zoran, 19. avgust 2006.
Pionirov glasnik

Preći skoro 3 000 kilometara (i još toliko nazad) da bi svirali po nekoj zemlji Srbiji je stvarno junački poduhvat. Ne znajući šta ih ovde očekuje, skupina muzičara i umetnika iz Tuluza (Francuska) se drznula da ovog leta ispuni sebi želju – da održi nekoliko koncerata po bivšim jugoslovenskim republikama.

Mostar i Split su bili mesta gde su Banqueters-i prašili pre nego što će, sa dvoja kola i prikolicom punom opreme (!), doperjati do Banatskog Novog Sela – odredište za pauzu na putu za Negotin, gradić gde će, zajedno sa lokalnim sastavom Spins, održati svoj prvi nastup u Sbiji, u okviru zajedničke mini turneje "Zvanice na gozbi".

Turneja je uspešno održana u 5 sasvim različitih mesta u organizaciji Alternativnog kulturnog kluba, radionice Radioaktivno, Doma kulture Negotin, Doma omladine Zaječar i Sailent wall army-a.

U skoro punom klubu Konak u Negotinu, zajednički koncert ova dva, po stilu različita benda, je bio najpre uzbudljiv. Dobar zvuk i dobro raspoloženje (što je odlika svake svirke u Negotinu) je i ovog puta bilo na nivou. Sutradan uveče, turneja je nastavljena u Zaječaru, na gradskom trgu, pred pomalo nezainteresovanim publikumom. Dok je zvučna "sila" udarala sa bine, naokolo su se uglavnom šetale majke sa decom, stariji Zaječarci, poneki zalutali roker... Domaćin gostima iz Francuske je ova prva dva dana bio Dom kulture iz Negotina, a organizacija je bila u rukama gospodina Luče i njegovim vernim saputnicima iz grupe Spins.

U subotu 29.7. u Banatskom Novom Selu, (u okviru VII tradicionalnog rokenrol koncerta "Paprena dolina"- u čast blagorodnim poljima ravnice!), članovi bendova su nakon kraćeg odmora u kući kod svog novog domaćina, gospodina Kudže, nastavili sa koncertnim aktivnostima, i to u prostoru bašte noćnog kluba Springfield. Na žalost, oluja iz pravca Beograda je koncert preselila u prostor unutar kluba. Šteta je što zbog nevremena nije bilo prilike da vidimo video projekciju i čujemo "Otonom kolectiv". Tako je, sasvim slučajno, u improvizovanom prostoru, koncert Banqueters-a i Spins-a doživeo svoj prvi pravi orgazam. I jedni i drugi su vraćani na bis, a kulminacija je bila kada su svi zajedno odsvirali pesmu koju su krasile dve reči : Fucking Bastards!

Usledio je nastavak u Pančevu, u prostoru gradskog ragbi kluba. Izuzetno toplo vreme i prosta nezainteresovanost pančevaca su verovatno dva najveća krivca za slabu posećenost ovog koncerta. To ipak nije smetalo izvođačima (napokon smo slušali muziku Otonom Kolectiv-a) i prisutnima da se dobro provedu. Uz standardno dobar nastup grupa, spontano se dogodio i džem sešn..."Fucking Bastard" u novom i jačem aranžmanu nego proteklih dana.

Posle četiri dana svirki, putovanja, sklapanja i rasklapanja opreme, druženja do jutra i dalje, usledio je pravi pravcati odmor u Deliblatskoj peščari. Uz malo ića i pića, šetnji po peščari, boćanja i valjanja po pesku i po travi, spavanja pokraj stada mirišljavih koza, najzad odmorni - dočekasmo svi zajedno (skupa s vunom) i taj zadnji dan turneje u prostoru kluba Danguba u Beogradu.

Otonom Kolective je dao lepršavu ali koncepcijski jaku uvertiru u koncert Banqueters-a koji je bio praćen video projekcijom. Dok su Spinsi naprosto oduvali sve prisutne svojim čvrstim nastupom, bez pauze uvežbanim akrobacijama i vokalom od kojeg bi se i Lemy iz Motorhead-a naježio.

I pored slabe posećenosti, "nekih" klasičnih tehničkih problema na relaciji organizator – klub, turneja je spektakularno završena zajedničkim sešnom a la "Fucking Bastards!"

Ova mini turneja je u stvari realni pokazatelj (i dokaz) kako se (i da se) sa malo volje i malo para ona ipak može organizovati-realizovati i kod nas i kod vas...

Više o Banqueters-ima potržite na njiohovom oficijelnom sajtu http://dumbasacarp.free.fr/

Pogledajte spotove : Banqueters http://www.youtube.com/watch?v=KuFysQ1qAuE

+ Spins http://www.youtube.com/watch?v=beqkIcnI9qs

Fotografisao i priču ispričao Jović Zoran