ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Muzika

Istra ti materina

Vladimir Lenhart (tekst), Mark Šnajder (foto), 27. avgust 2006.
Pionirov glasnik

Srpske grupe Petrol i Goribor sa prijateljima su u avgustu boravili u Puli kao učesnici desetog Art and Music festivala. Evo kratkog putopisa sa ovog zanimljivog putešestvija.

Prva impresija je bila poseta kulturnom centru Rojc, galeriji Distorzija, gde su nas doveli prijatelji iz Pule - Sanja i Mladen. U toku je bila izložba Nadana Rojnića, slikara i muzičara, dugogodišnjeg saradnika grupe Gori Ussi Winnetou, a izloženi su bili upravo omoti albuma, skice i stripovi inspirisani likom i delom Francija Blaškovića. Njegova ad-hoc grupa Wuollahee!! je u trenutku naše posete imala furiozni jam-session, a mi smo imali neočekivanu da osetimo samo srce underground duha Pule već prvog dana posete.

01 – Rojc, galerija distorzija

03 - Wuollahee: Elvis, Ivo i Nadan

Muzički deo festivala je trajao tri dana, održavao se u drevnom Kaštelu (Povijesni muzej Istre), i sastojao se od takmičarskog i revijalnog dela. Petrol i Goribor su bili izabrani od 120 bendova iz regiona da se takmiče za nagradu, a to je bilo snimanje i izdavanje cd-a za hrvatsku izdavačku kuću Menart. Nijedan od ova dva benda nije svoj nastup uslovljavao ovom takmičarskom smernicom, jer vođeni gitarijadskim sindromom ovi bendovi nikada i ne bi napravili muziku koju sada sviraju. Od ostalih šest bendova jedan nije došao (Gin Cooler Quartet iz Zagreba), dva su zvučala i izgledala kao dosadni mtv-copy-paste-plagijati (Fetisha iz Ljubljane i Justin’s Johnson iz Splita), a ostali (Sjekire i One Piece Puzzle iz Rijeke, i Erotic Biljan and his Heretics iz Zagreba) su doneli neku svoju originalnu energiju.

Lično, najprijatniji utisak mi je svojim izlivom emocija ostavio Aleksandar St i njegov bend Goribor iz Bora, bend koji postoji niz godina, ali koji zbog manjka živih nastupa nisam do sada video. Slušajući njihov cd, pretpostavio sam samo da ovaj bend uživo pruža nešto neuobičajeno u rokenrolu ovih prostora. Po oceni žirija, osvojili su drugo mesto, za bod manje od pobednika - metal-core sastava One Piece Puzzle. Za Petrol, koji je bio praćen objektivom kamere reditelja Marka Cvejića (koji u ovim trenucima montira kratak road-movie o ovom putovanju) kažu da je zvučao kao grom, ali manjak ljudi u publici je bio zaslužan da ne dođe do odgovarajućeg feedbacka.

06 – Goribor ispred hostela u Puli

07 – Aleksandar Goribor

08 – Peđa i Aleksandar Goribor

09 – Petrol

10 – Ilija Petrol

11 – Ana Petrol

12 – Vlada i Buki Petrol

13 – Aleksandar St: sjajne niti moje tame

14 – vicešampioni: Goribor

15 – Peđa

U revijalnom delu smo uživali gledajući Džon Spensera i njegov novi bend Heavy Trash, žalili što su nastupi američkih The BellRays i najočekivanijih Gori Ussi Winnetou bili sprečeni biblijskom kišom koja je drugog dana bukvalno potopila mesto održavanja festivala.

Gledajući (ili slušajući iz daljine) špansku Jugoplastiku, hrvatski Overflow, slovenački Muškat Hamburg, srpski Eyesburn i američki Kultur Shock, svi smo se složili da ovaj festival ima manjak pravovernog underground i independent osveženja a višak zabavljačke-ožeži rutine, koju nude bogovi standarda. Ipak, najzanimljiviji momenti su mi bili ti, što me je na pulskom festivalu najviše iznenadio bend iz jugoistočne Srbije, što je u isto vreme u toku bio još jedan tradicionalni festival Viva la Polo – punk spektakl kojim se ove godine obeležavao trideseti rođendan ovog, inače vrlo popularnog i živog pokreta u Istri, i pojavljivanje Zdenka Franjića – čoveka koji stoji iza d.i.y. izdavaštva Slušaj najglasnije! (koji je u poslednje vreme, pored mase anonimnih bendova, ljubiteljima svojih otkrića otkrio i Goribor), i spiritusa davnog vremena, koji je sa retkim ljudima u naletu globalno-kapitalističkih gumenih metaka ostao u pat-poziciji, radeći ono što želi iz čiste ljubavi. Orden za Čudnovatog Zdenu!

17 – sa Zdenkom Franjićem

18 – Petrol panorama

19 – Goribor panorama

Naša poseta Istri se nije završila sa festivalom, i nekolicina nas, predvođeni fotografom, avanturistom i velikim poznavaocem bivših yu regiona Markom Šnajderom, je obilazila skrivene dragulje ove vesele i tajanstvene hrvatske oblasti kao što su rt Kamenjak, gradić kulture Grožnjan, plaže u Barbarigi, Peroj (gde smo naleteli na grupicu anti-turista svih mogućih nacija)... Izlet nikad-kraći-a-mikad-bogatiji mi je ostao zabeležen u duši pod sloganom: all cultures – all together!! Viva la Pola!

20 – Peroj

21 – Peroj

22 – rt Kamenjak

24 – Radanići

25 – Gvido iz Trsta

26 – ujedinjene ribice protiv benetona

27 – safari