ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Likovna umetnost

Slika

Jelena Radić, 22. februar 2007.
pionirov glasnik

kada sam prvi put izlozila sliku na godisnjoj izlozbi FLU, sa micom je na izlozbu dosao i terza koji me je tada pitao [posto je video sliku] - jel' ovo nesto politicki? ja sam s nasmejala i odgovorila, da jeste nisam objasnila sta je to sto je politicki [secam se neke njegove recenice o tampon zoni npr. sto meni nije bilo blisko], i meni je da to verbalizujem bilo potrebno neko vreme - ipak ono sto sam i imala na umu kad sam je pravila je mocnost slike uvelicane vagine - tj. pronalazenje nacina da nesto sto je zabranjeno - otvoreno raspolaganje sopstvenom seksualnosti [seksualnom moci], prikazem na prihvatljiv nacin, sa potrebnom distancom, koju sam pronasla u mediju[ima] realizacije [dosadan txt dole]. [poslednjih par meseci, od kad je pocela da ozivljava histerija oko kosova, pojavili su se i oni grafiti - kosovo je srce srbije, a meni nikako nije jasna ta paralela - u stvari, ako cemo da poredimo anatomske delove tela i odnos srbije prema kosovu, kakvo srce, kosovo moze da bude samo picka srbije. i to picka koja se otela kontroli i samostalno raspolaze sopstvenim resursima, na uzas svog vlasnika. :)] a ova slika mi dobro ilustruje citavu situaciju [koja traje vec toliko godina] - saspens pre nego sto ce da umetne tu "stvar" [sta god da je], a nikako da se to desi i tenzija raste...

Ulje na platnu, 300 x 500 pxl (200 x 337 cm), 2001.

Slika je nastala tako što je jedan od grafičkih prikaza sa uputstva Tampax tampona (koji objašnjavaju upotrebu proizvoda) skeniran, računarskom obradom uvećan 100 puta, odštampan i preslikan sa štampanog predloška na platno (u razmeri 1:1).

Svi mediji korišćeni u procesu rada su ostavili trag i vidljivi su u finalnoj instanci – ulju na platnu: jednostavan grafički crtež, raster štampe uputstva, skeniranje – pikselizacija slike i ponovna štampa –promena lokalnog tona i game u tri horizontalne šlajfne.

Poslednjim korakom u izvođenju ovog rada, slikanju, nastao je određeni višak, koji se ogleda u količini utrošenog rada. Ono dijalektički uvezuje shemu kompjuterskog printa i sadržaj Slike potpuno je personalizujući svojim svojstvima kao medija. Potez četkice i piksel, u slučaju Slike, egzistiraju jedan sa drugim potpuno ravnopravno – oni istovremeno i razgrađuju i grade sliku, spajaju i razdvajaju dva fenomena koji su označeni tim nazivom – njen sadržaj i medij korišćen za njenu izradu.

Sadržaj Slike – upotreba tampona, kao deo svakodnevice života svake savremene žene, je naglašen naizmeničnim horizontalnim i vertikalnim povlačenjem poteza, čime se imitira proces preplitanja niti konca prilikom tkanja.

Za razliku od svih ostalih uputstava za upotrebu tampona, koja su potpuno šematizovana i svedena na puki znak, crteži na Tampaxovom uputstvu su[1] obojeni, i samim tim imaju neki nakazni oblik telesnosti. Stostrukim uvećanjem i oslikavanjem u čulnom mediju ulja, ta telesnost je dramatično akcentovana.

Kako je ovaj proizvod namenjen isključivo ženskoj potrošačkoj populaciji, povlači se prilično oštra linija između posmatrača prilikom precepcije ove slikovne predstave. Kod žene, Slika izaziva spontanu refleksiju stava prema sopstvenoj ženskoj prirodi – koji može varirati od stida i neprijatnosti do osećanja ponosa i moći.

Intimni momenat, nedostupan pogledu muškarca, dovodi do najrazličitijih interpretacija predmeta „koji ona stavlja u vaginu”, a prikazani trenutak – neposredno pred umetanje te Stvari, stvara saspens i razbuktava užas i maštu.


[1] Tj. bili su u vreme kad je ovaj rad realiuzovan, danas je i crtež na Tampaxovom uputstvu jednobojan