ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Audio izdanja

Sebrion Badnjak Had - Nožem oca maljem majku

Sebrion Badnjak Had, 28. maj 2007.
Voda

Sebrion Badnjak od oca Semprona, rođen je meseca marta 1955. godine. Malo se zna o njegovom ranom detinjstvu, sem da mu je otac bio lugar, a majka domaćica. Škole nije pohađao, a i mesto rođenja je neodredivo. Smatra se da je u pitanju istočna Bosna. Pretpostavlja se da je dečaštvo proveo kao ispomoć ocu lugaru, a kasnije, kao omladinac odlazi na rad u fabriku. Već tada ulazi u sukob sa režimom, zbog pesme "Posekoše, pokradoše", koja se odnosila na period života koji je proveo sa ocem lugarom, koji je i život izgubio u borbi sa kradljivcima društvene šume. Ostaje bez posla i postaje nadničar, ali i dalje sklon poeziji. Neumorno gusla i svojim društveno nepodobnim pesmama zapada za oko režimu. Pesmom "Sve po redu", postaje trn u oku komunističkog režima, i biva priveden i izveden pred sud. Pesma je bila nabrajanje imenica bez glagola, čime se samo podgrevala mašta gnevnih na svim stranama raspadajuće države. Protiv Sebriona su se podigli režimski intelektualci, socijalistička omladina, svi oblici komunističkih udruženja, ali i sve nacionalističke stranke u povoju.

Pesnik Matija Bećković staće u odbranu Sebriona rečima da "Badnjak samo iznosi ono htonsko u svima nama". Nakon toga novinari Sebrionu Badnjaku nadevaju nadimak Had.

Na suđenju, na pitanje kojoj narodnosti pripada, Sebrion odgovara: "Pošto ste vi druže sudija Srbin, izjasniću se kao Srbin da biste me što lakše odrapili". Sebrion biva osuđen na godinu dana zatvora. Po izlasku iz zatvora Srbi iz Bosne počinju da ga svojataju, pogrešno tumačeći njegovu izjavu iz sudnice. Puštaju se njegove pesme na mitinzima SDS-a, i prodaju piratska izdanja njegovih kaseta. Radovan Karadžić mu šalje pristupnicu stranci koju Sebrion šalje natrag sa tekstom "Vi komunistički tranzistori - pušite mi kurac". Na prozivke Vojislava Šešelja, odgovara: "To hrvatsko strašilo bolje neka ćuti, da ne progovorim koliko je obrezanih kuraca oprašio u zatvoru".

Nakon toga za Sebriona nije bilo mesta među Srbima, ali i svi ostali su mu radili o glavi, jer se nesvrstanima tih dana loše pisalo.

Početak višestranačja u SFRJ Sebrion proročanski vidi kao uvod u buduće sukobe i ne zauzima ni jednu stranu, sve do pojave stranke Slobodana Tudžmana u kojoj nalazi odgovor na svoju mržnju prema svima.

"Srbin, Hrvat i onaj treći, sve to seci", bile su reči Slobodana Tudžmana koje su osvojile Sebriona Badnjaka Hada.

Sebrion nikada nije snimio zvaničan album. Učinio je to Jugoton, dok je Sebrion bio u zatvoru, preuzevši studijske snimke od Diskotona, sa kojim je Sebrion raskinuo ugovor rečima "Zar Teheran da me plaća?". Jugoton videvši u tome laku paru u trenutku raspada diskografskih kuća, objavljuje singlicu, ali javno govori da je u pitanju podvala i tuđe izdanje pod njihovom etiketom.

Sebrion trenutno živi u Beogradu i radi kao noćni čuvar. Posao često menja, ali se drži iste branše, jer kako kaže, treba mu noć.

Mrtva priroda po Sebrionu

NOŽEM OCA, MALJEM MAJKU

Na Dinari sred Šumadije

Stara pesma uši brije

Jebem li vam majku

Jebem li vam majku

Krvi nikad ne nestane

Moj Tudžmane Slobodane

Prvo djecu pa sve redom

Prvo djecu pa sve redom

Nožem oca maljem majku

Svima redom jebi majku

Jebem li vam majku

Jebem li vam majku

Nož korica vidjet neće

Sve do kraja naše seče

Jerjel nema bitke preče

Jebem li vam majku

Jebem li vam majku

Krvi nikad ne nestane

Moj Tudžmane Slobodane