ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Muzika

Napred u prošlost (1985 - 1998)

Sirano de Hilaks, 15. jun 2007.
http://napreduproslost.blogspot.com

Novi sajt na kome se nalazi sve što morate da znate o grupi Napred u prošlost.

Svaki čovek treba da pročita šta tamo piše.

http://napreduproslost.blogspot.com/

Predgovor

PUN MESEC U ULICI 7. JULI

Na kraju jedne od sedamdeset osam novoseljanskih ulica (uglavnom prekrivenih raskošnim, debelim, mekim, blatnjavim tepihom), sa desne strane, nalazi se stara, prizemna, okrečena kuća. Iz dvorišta bele kuće dopire dubok lavež - kao da kuća laje.

Često se lavež pomeša sa bukom bubnja, basa, gitare i glasa, a ponekad nadopuni bolesnim otkucajima neispravnih traktorskih srdaca tj. pumpi za naftu, kojima majstor Veknica na probnom stolu, sopstvene izrade, menja srčane zaliske. Tad se buka razlije kroz ulice, pretvarajući prašinu u blato, a blato u neprohod.

Bila je jesen 1985. godine. Osim jeseni, buke i blata, čini mi se da je postojala još samo “crkvica”, službeno nazvana MZUD iliti Mesto Za Ubijanje Dosade. Crkvica je najveća, a napuštena, prostorija okrečene kuće, pretvorena u prostor za probe grupe i druženje sa dokonim poznanicima. Između dva Svetska rata, dotična prostorija služila je članovima, tada mnogobrojne, porodice za obedovanja i okupljanja.

Zidovi crkvice bili su oblepljeni plakatima, tekstovima pesama, fotografijama posetilaca, člancima iz muzičkih časopisa i omotima ploča. Na zidu je bio zalepljen i neuobičajeno dug članak o panku iz nekog muzičkog časopisa formata dnevnih novina. Treći međunaslov članka glasio je - NAPRED U PROŠLOST.

Sirano de Hilaks, Banatsko Novo Selo, 1987. godine

*

U Pionirovom glasniku možete naći "elektronsku knjigu" Mesecokret u kojoj se nalaze tekstovi grupe Napred u prošlost koje je napisao Nandor Ljubanović:

http://www.pionirovglasnik.com/index.php?category=9&content=359