ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Muzika

Spectrum u Beogradu

Z9, 28. novembar 2007.
email

Zemlja broj 9 je zajedno sa mecenom Miroslavom Kavgić uspela odobrovoljiti velikog podzemnog lenjivca za ovaj nastup... Z9 će imati čast otvaranja ovog događaja, i sviranja sa svojim najvećim uzorima. Sonicov bend Spectrum - legendarni nastavak Spacemena, sviraće 2og decembra u centru Rex sa početkom od 21h.

Pete Kember, poznatiji pod imenom Sonic Boom,1982 osniva grupu Spacemen 3, koja će svojim drone rockom postati jedna od najuticajnijih grupa u poslednjih 20-ak godina. Sve to se dešava u malom gradiću Rugby nadomak Londona, koji nam je poznat jedino po izumu mlaznog motora.

Grupa do svog raspada 1990, svojom muzikom i beskompromisnim stavovima izvršava uticaj na Engleske i Američke indie grupe tokom 80-ih, a 90-ih se, nakon rapada benda, stvara čitava nova elektronska i takozvana post rock scena pod njihovim uticajem.

Iako na pragu komercijalnog uspeha, Spacemeni se raspadaju i Sonic Boom osniva grupu 'Spectrum', koja nastavlja stazom Spacemena, ali i eksperimentalni projekat EAR (Experimental Audio Research). Gostuje na albumima i turnejama grupa kao što su Stereolab, My Bloody Valentine /Kevin Shields /, Silver Apples, Yo La Tengo, Jessamine itd.

Sa Spectrumom ostaje u vrhu underground scene izdavši za sada četiri albuma i mnoge singlove.

Grupa Spectrum retko ide na turneje, nikada do sada nisu posećivali ove prostore, tako da je 2. decembar jedinstvena prilika za druženje sa još uvek živim legendama moderne muzike.

*

Zemlja broj 9 nastaje krajem 2003 godine nakon raspada post rock benda Fonograf. Dvojica gitarista Fonografa, Čava i Ivan, tokom leta 2003 napuštaju Beograd, a preostala dvojica, bubnjar Milan i basista Srđan sačinjavace jezgro buduće Zemlje broj 9. Za ime Zemlja broj 9 odlučuju se vođeni interesovanjem za sf kulturu kao i kontrakulturne pokrete dvadesetog veka. Na zvuk Zemlje broj 9 utiču grupe Spacemen 3, The Fall, Suicide, Spectrum, Stereolab kao i mnogi post rock, kraut i new wave bendovi...

Bend dolazi do minimalističkog i ambijentalnog stila, koji vremenom postaje brži, rastrzaniji i dinamičniji, sklon harmonijskim, ritmičkim i aranžmanskim eksperimentima.

Početkom 2006-e Milanu i Srđanu se pridružuje bubnjar Gagi koji preuzima bass, i gitarista Dača, a Srđan prelazi na ruski analogni synth Polivoks. Bend uvežbava potpuno nov materijal i radi do tada najintenzivnije. Tokom druge polovine iste godine bend završava materijal koji ce se naći na albumu Polja oscilatora.

http://www.myspace.com/zemljabr9