ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Umetnički radovi

Kosovo, decembar 2007

Mark Šnajder, 15. januar 2008.
Pionirov glasnik

Išao sam na Kosovo 25. decembra sa dopisnikom Financial Times-a. Put od 38 sati (Beograd - Priština - Orahovac - Velika Hoča - Beograd).

Orahovac

Obično treba 4 sata da se stigne do Prištine, ali posle autoputa, putevi su bili potpuno zaleđeni tako da nam je trebalo 7 sati. Srećom, sutradan je bilo malo bolje. Ujutro 26. otišli smo na pijacu da uzmemo par izjava od ljudi. Lik iz FT i vodič srbin plašili su se da pričaju srpski, ali kada su shvatili da niko od ljudi na pijaci ne govori engleski, probali su na srpskom i nije bilo nikakvih problema. Morali smo da popijemo puno kafa pre nego što smo nastavili ka enklavi Orahovac. Tamo je počelo ispijanje rakije... Trebalo nam je dosta vremena da pronađemo srpski deo grada. Sa lokalnim političarom smo otišli do Velike Hoče, sela u blizini. U tom selu imaju 13 crkava. I još rakije. U Beograd smo se vratili kasnije nego što je planirano, preko Kosovske Mitrovice. Put je bio dug, stigao sam kući oko 4 ujutro.

Priština ostavlja pozitivan utisak, ali enklave su prilično depresivne (450 Srba u Orahovcu i 750 u Velikoj Hoči okruženi albanskim naseljima). Bilo je to lepo putovanje, naučio sam još puno o Kosovu.

Priština

Velika Hoča