ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Fenomeni

Sarajevo, Vukovar, Srebrenica... Pančevo (iliti dokle, bre, eko-fašisti?!)

Nandor Ljubanović, 23. januar 2008.
urbanozeleno.blogspot.com

Petrohemija Pančevo je najveći proizvođač petrohemijskih proizvoda u Republici Srbiji. Locirana na 3 km od centra grada, tik uz periferna naselja Vojlovicu i Topolu, ima tridecenijsko iskustvo u trovanju bliže & dalje okoline. Recimo, benzen koji fabrika oslobađa (malo-malo u velikim koncentracijama, neprestano u malim) je materija koja izaziva maligna oboljenja.

"Petrohemija jeste emiter zagađujućih materija, ali ne u tolikoj meri da bi je trebalo zatvarati. Njeno zaustavljanje košta milion i po evra i uzaludno bi bilo to činiti bez razloga", rekao je, 2006. godine, pomoćnik generalnog direktora HIP Petrohemije Dobrosav Dakulović.

Ljudski smradovi rade u fabrici, ljudski smradovi rukovode fabrikom, ljudski smradovi sačinjavaju vladu Srbije & Vojvodine, zgrada opštine Pančevo je prepuna smradova. Hemijski predatori (tzv. biznismeni) zadovoljni da zadovoljniji ne mogu biti, a i do nabrojanih ljudskih smradova stigne neka crkavica. I umetnici pančevački dobiju svoju porciju, da ne reže na fabrike. I oni, i sportisti, i institucije kulture i raznorazne vladine i nevladine organizacije. Um prosvetnih radnika zaposela plata, zdravstvenih radnika takođe. Znaci navoda na umetnici & ostali se podrazumevaju. Žitelji Pančeva živeći decenijama međ' smradovima postali su i sami smradovi.

Genocid koji je Srbija učinila devedesetih, decenijama se u formi ekocida činio i čini žiteljima Pančeva. Činjenje zločina se nastavlja: Sarajevo, Vukovar, Srebrenica... Pančevo. Tamo artiljerija, snajper, kalašnjikov i nož, u Pančevu otrovi sv hemijskog Trojstva (Rafinerija, Petrohemija i Azotara).

Zločinci i saučesnici truju i dalje, a onomad ogradiše predškolsku ustanovu Veverica na Strelištu "u cilju kultivisanja zelenih površina u Pančevu". Sad deca mogu kroz rešetke da gledaju "dimčiće veselih boja" koji kuljaju iz Petrohemije. Lepo je znati da im roditelji, komšije, rođaci i sugrađani rade u Petrohemiji.

Inače, ne bi oni radili u Petrohemiji da nemaju decu, moraju zbog dece, kažu. Dokle će se najveće gadosti pravdati decom?!

Nandor Ljubanović