ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Muzika

Sviđa mi se ova stvar

Brkić, 16. februar 2008.
Pionirov glasnik

The Thing, norveško-švedski free jazz trio koji svira kako treba - dakle, da parafraziram umetnika Rackovića, da jebe, konačno je uspeo da održi koncert u Beogradu. Prošli put su se morali vratiti kući neobavljena posla.

U organizaciji Ring Ring-a, kao neka vrsta najave ovogodišnjeg festivala (koga možda neće ni biti ako se primene mere ludog Artemija protiv nezavisnosti Kokosova), Stvar je sinoć zadovoljila skoro sasvim punu veliku salu SKC-a.

Bilo je izuzetno prijatno sedeti u poluraspadnutim stolicama i slušati kako se smenjuju i mešaju naleti free jazz-a i elektronske buke. Slušali smo krike saksofona, kompleksne ritmove, škripanje činela, kidanje žica kontrabasa, ali i tihe meditativne periode kroz koje pojedinačni kvaliteti muzičara dolaze do punog izražaja. Međutim, ponovo sam zaboravio foto aparat pa moram da vam nacrtam kako je to izgledalo na bini.

The Thing čine Mats Gustafsson (saksofoni), Ingebrigt Haker Flaten (kontrabas ) i Paal Nilssen-Love (bubnjevi). Njihov zvuk je zasnovan na britanskoj i američkoj tradiciji slobodne muzike. Pored originalne muzike, koriste i materijal drugih izvođača (kao npr. sjajne grupe Lightning Bolt). I u Beogradu su nastupili u svojim standardnim uniformama - majicama teksaškog Ruby's BBQ restorana.

Važan thing vezan za takozvanu novu muziku je to što prevazilazi razlike među generacijama. Od maloletnih do penzionera, niko se ne oseća kao da je zalutao. Tako je bilo i sinoć. Ista stvar je delovala jednako na nadolazeće snage domaće muzike koje sam video na ulazu i grupu ostarelih lokalnih džezera koja je sedela na sedištima u blizini.

Kada neki koncert ima neke veze sa Ring Ring festivalom, to obično znači da je karta jeftina jer verovatno neko drugi plaća deo karte - neke organizacije, strane države, ko zna ko, nemam pojma, svakako neko ko želi da otme iz vaše duše Kokosovo. Zato sledeći put razmislite dobro.

Svim ljudima dobre volje na Kokosovu želim sretnu nezavisnost a nama još dobrih koncerata u budućnosti.