ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Strip

Moćno stanje Atmana - Zagor: Priča o fakiru Ramatu

Andrija Vujović, 2. maj 2008.
Pionirov glasnik

Kada se suzdržavate od, takozvanih, perifernih izliva seksualnosti, preobražajem te energije imate dvostruku dobit.

"Iz vas zrači istinska seksualnost"; i

"Ako to ne želite, preobražavate se u moćno stanje ATMANA. Ali to stanje, ako ne znate kako da ga podnesete i da živite sa njim, može da vas uništi".

Citat je iz priručnika za buđenje duhovnih sposobnosti koje se u Indiji zovu KUNDALINI energije. Postavlja se pitanje kakve veze ima ovakav početak sa pričom o Fakiru RAMATU. Ima i te kakve, jer RAMAT je ATMAN (stanje u koje ulazi čovek u kom preovladavaju duhovne energije. U Indiji je to naziv za više biće blisko bogu).

Znači, italijanski autori stripa nisu ispoštovali svoju nameru da često opisuju fantastične događaje bez njihove podudarnosti sa ovim svetom.

Uvek sam se pitao zašto Zagor koji je ideal ljudske snage, odvažnosti, poštenja i nepokolebljivih životnih principa nema saputnika koji bi bio podanik vrednosti fokusiranih na duhovno vertikalno - onostrano i nebesko. Zašto mu strip scenaristi nisu dali saputnika u svemu, koji bi njegovu zemaljsku snagu dobro pratio duhovnom odvažnošću, askezom u borbi za dobro? Takva ličnost definitivno nije Čiko – meksikanac beskonačnog niza imena i prezimena a takođe i beskonačno velike kilaže koji se svetoj devici od Pilara i od Gvadalupe moli samo onda kada je ugrožen, ali kada konzumira greh koji se u pravoslavlju naziva črevougodije, iliti prežderavanje, ona za njega duhovno ne postoji.

Šta to znači? Znači li to da je Zagor sa svojim životnim principima u neizmernoj svojoj borbi za dobro usamljen?

Svaki borac je usamljen, pa i Zagor branitelj dobrih.

Pa ipak, Zagor ima veoma velikog duhovnika, iliti Pali jezikom nazvanog, Fakira RAMATA. Sad sledi novo pitanje radoznalih (mada Englezi kažu "Radoznalost je ubila mačku"): jesu li Ramatove moći realne?

Ja sam veliki zaljubljenik u moju pravoslavnu veru, a samim tim i sve druge duhovnosti ovog sveta. Pa čak i one duhovnosti koje se samo pretvaraju da to jesu polje su mog interesovanja. Veoma jakog interesovanja. Sa te pozicije ću govoriti u mom osvrtu na Ramatovu duhovnost u nekoliko teza.

1. Ništa se ne postiže bez duhovnog staratelja. Ramat je imao i u srcu i dalje ima svog učitelja MURU. On je bio i ostao pastir Ramatovog duha i puta (prikazuje se i kao gavran).

2. Ramat ima dar da se ljudima prikazuje kao vizija u snu ili na javi. To obični fakiri ne mogu, jer su ovladali duhovnim tehnikama nižeg nivoa. Zato sam rekao da je Ramat - Atman.

3. Taj dar ide sa procesom umiranja za ovaj svet. Taj put je veoma trnovit i izuzetno opterećujući, jer zahteva nadljudsku čvrstinu volje i gvozdenost emocija ali takvi darovi postoje u realnom svetu. Upoznao sam neke veoma stare i iskusne duhovnike koji imaju takve darove.

4. Ramat nema seksualnu emotivnost, jer da je ima, ne bi imao jake duhovne porive u borbi za dobro i ne bi izdržao napore svog dobrog ali nemirnog duha. Njegova energija je na sedmoj čakri u stalnom kontaktu sa duhovnim principima - takvima seksualnost koja je na prvoj čakri, kao kod običnih ljudi, izgleda veoma smešna.

E sada, zašto je on na brodu i tamo živi retko oslonjen na čvrst oslonac? To je simbolika duhovnog života. More nikad nije mirno, pa čak i kad nema oluja, mirnoća mora je veoma relativan pojam.

Isto tako Ramatov život - uvek nova iskušenja i borbe na život i smrt sa uvek novim i svežim protivnicima, ponekad prividno bezazlenim kao Darma, bivša žena njegovog učitelja Mure, pa do otelotvorenja samog đavola kao što je to čudovište iz ponora - Kraken (koji u sebi sadrži drevni mesopotamski mit o OANESU – odnosno DAGONU).

Ali Ramat uvek ima zdrav, vedar, čio i dinamičan ali strogo duhovni stav prema životu. Njega krasi princip večnog optimizma koji je posledica stanja njegovog bića i vere u konačnu pobedu dobrog, što je i karakteristika svakog pravog vernika bez obzira na versku pripadnost.

Kako je Ramat došao do moći?

Suzdržavao se od seksualnosti preobražavajući je u energiju koja se budi i suzdržavanjem od preteranih količina hrane i pića. Ramat je mršav, spava na čvrstom tlu i ima budnost pogleda.

Kada se čovek probudi od uspavanosti koja je proizvod seksualnosti i preterivanja u drugim aktivnostima njegov duh ide ka gore, a kad dodje do 7. čakre ide iznad čoveka, kroz njegovo telo prolaze vrlo prijatni hladni, pa topli talasi. To duhovno iskustvo zove se probuđena Kundalini energija koja vam omogućava da posedujete sposobnosti koje ima Ramat.

Za skeptike i materijaliste koji ne veruju da je to moguće ostaje da se fasciniraju primerima poput Ramatovog, ali znajte, njegove moći su REALNE. Samo se postavlja pitanje da li želite da se uključite u borbu i da budete junak van stripa u realnom svetu sada i ovde.

Koja je pouka ciklusa priča o Ramatu?

One nas podsećaju da su različiti putevi i načini borbe za dobro koja nije ili nije uvek utopijska i nemoguća. Možemo reći da su ovde došli do izražaja svakako uspeli pokušaji pisca stripa da reklamiraju evropskom čoveku, koji živi od danas do sutra i poništava sve sto ne može rukom da opipa, slabo poznatu indijsku i uopšte azijsku duhovnost koja je uvek puna neverovatnih priča i iskustava koje vrlo liče na naučnofantastične romane.

Ovde se priča ne završava, jer što bi rekao Ramat u jednoj od svojih pustolovina - Nove avanture nas ocekuju, BORBA DOBRA I ZLA SE NASTAVLJA...