ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Film i TV

The Devil and Daniel Johnston

Komšija, 3. jun 2008.
Pionirov glasnikAndergraund umjetnik koji je srušio avion kojim je letio i ostao živ?

Da, manična depresija je poznata saputnica umjetnosti a dokumentarac o umjetniku Danielu Džonstonu je upečatljivo svjedočanstvo o borbi andergraund umjetnosti protiv đavola lično.

Danijel Džonston je imao jednu veliku želju, postati poznati umjetnik. Na njegovu nesreću to je saznao i sam đavo te ga u toj gordoj želji prati u stopu od kada je Džonston počeo da snima home-made kasete i dijeli ih unaokolo. Čudan glas, ogoljene emocije i neiscrpna energija ga je učinila drugarom sa momcima iz Sonic Youth dok su njegove pjesme u obradi izvodili Tom Waits, Peral Jam, Beck i slične družine.

Široj publici je postao poznat tek kada je Curt Cobain počeo neprestano nositi majicu sa njegovim crtežom. Džonstonovi stripovi ponajbolje prikazuju njegovu borbu sa demonima, dok njegovi svakodnevni audio zapisi nude privatnu verziju stvarnosti koju dokumentarac uspješno balansira sa svjedočanstvima njemu najbližih ljudi. Ekscesi poput rušenja aviona ili hapšenje tokom zaštite kipa slobode od đavola su tragikomični detalji iz njegovog života kao uostalom i veći dio saradnje sa MTV i legendama nezavisne muzičke scene.

Pravi svjedoci njegove bitke su njegovi rijetki prijatelji, nevjerovatni menadžer i njegovi roditelji. Menadžer koji nikada nije gubio nadu je otpušten kada je bio na ivici sklapanja ugovora sa velikom diskografskom kućom. Naime, Džonston je otkrio da je Metallica u istoj diskokgrafskoj kući i da mu je đavo opet spremio vještu klopku. Ni posle toga menadžer nije odustao od promovisanja Džonstona.

Unatoč tome što je vlastitom ocu isključio motor aviona u kojem su bili i bacio ključ kroz prozor, Džonstonov dom je ostao dom njegovih roditelja. To je ujedno i najemocionalniji dio filma. Ostarjeli tvrdi hrišćani iz Teksasa na izmaku snaga ali odlučni da dok su živi pomažu svom sinu na andergraund putu ispunjenim demonima.

http://www.hihowareyou.com

YouTube klipovi.