ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Likovna umetnost

13. bijenale umetnosti Pančevo: Revolucionarno kiparstvo - Ovde je metak ludovao

Marc Schneider, Mileta Mijatović, 13. septembar 2008.
Pionirov glasnik, bijenaleumetnosti.rs

Fotografije i digitalni video, 13. bijenale umetnosti Pančevo, Foaje Kluba Vojske Srbije, Trg mučenika 3, od 13. septembra do 13. oktobra 2008.Šta se nalazi ispod sloja arheološke prašine koja je prekrila spomenike revolucije? Zašto su ljudi bili toliko odani komunizmu i šta se dogodilo sa racionalnom osnovom na kojoj su građeni ti spomenici – gde je nestala? Kako je moguće da su tako brzo postali arheologija? Ovaj video rad pokušava da da sve te odgovore.

Mileta Mijatović

Mileta Mijatović je rođen 1977. godine u Pljevljima. Od 1998. godine aktivan je u pančevačkom Pokretu za mir i član je kreativnog tima Kulturbunta i Kulturbunt Zabavnika. Sa Damjanom Brkićem 2003. godine pokreće muzički sastav Klopka za pionira. Član je grupe Sedmokraka i jedan od urednika Pionirovog glasnika.

Autor je filmova Trči, Mileta, trči i Jutro u fabrici. Napisao je više scenarija za stripove. Urednik je strip časopisa Ceger. Živi i radi u Pančevu.

Marc Schneider / Carl Marc S / Marko Krojač (Mark Šnajder)

Rođen 1968. u Hajdelbergu, Nemačka. Fotografijom se bavi od 1990. godine. Samouk. Nekadašnji aktivan član skvoterske scene. Četiri godine fotografisao sve događaje na istočno-nemačkom brodu – kulturnom transporteru MS Stubnitz, na kom živi i kojim putuje.

Krajem devedesetih počinje da sarađuje sa organizacijama i grupama koje se bave umetnošću, mladima i ljudima isključenim iz društva, što nastavlja do danas. Od 2002. godine živi na relaciji Nemačka- zemlje ex-Jugoslavije, a najčešće u Beogradu.

Od 2006. godine član, menadžer, fotograf i vozač zavereničke grupe Sedmokraka, čiji se članovi bave neslušljivom muzikom i nazivaju Klopka za Pionira.
Izlagao u Evropi, Japanu (Tokio) i Srbiji. U poslednje vreme sve više radi na kombinovanju fotografije sa drugim medijima.

(U prilogu su fotografije spomenika, informacije o spomenicima i njihovim autorima, kao i mapa sa obeležanim mestima gde se spomenici nalaze)