ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Obrazovanje

Estonija: Slepa i reljefna mapa

Miloš Tomić, 13. jul 2009.
milostomic.comDa, živim u hotelu, mogu da izvoljevam u okviru švedskog stola, da razvašarujem sobu koja se sama vrati pod konac
Ali ipak sam u žurbi poneo na put samo dva para gaća, pa ih svake večeri perem na ruke
I molim boga da se osuše na vreme.

Kad se isprljaju, operem, osušim i ispeglam i papirne hotelske salvete koje koristim.

Iz zanimljive geo-gramatike znamo da u estonskom jeziku ne postoji muški, ženiski ni srednji rod. Sve je "ON", to jest nešto, neko, ko se kasnije u rečenici pojasni pridevima. Taman hoćeš da pitaš – ma ko to!?, kad,- shvatiš. Isto važi i za buduće vreme – nema ga. ( "no sex, no future", šale se Estonci ali ja se ne bi usudio da vam prenosim takve šale, ova pisma nisu razbibrižna već naučna.)
Iz geografije stanovništva tačno znamo da je Talin naseljen, osoljen, okupiran, polovinom stanovništva sovjetskog porekla. Dobro se sećamo kako se drsko, slobodno i pufnasto oblače ruske devojke, kao i da društvance na stanici kod pijace:
1. obeznanjeni klipan koji se klati na klupici, dan i po pijan,
2. stariji ozbiljan pijanac – bogalj sa štakama
3. mladja žena, živahno pijana - viče, vređa i pravi scene
To ne može da bude domaće, estonsko .

Listajući modne kataloge ovih oblasti, geomodne kataloge, vidimo da:
Na pijaci se prodaju kecelje za domaćice – takozvane "relke",
psihodelične, cvetno ornamentirane – koje bi kao "Banalnu floru", tek tako otpisala moja žena.
Ali nije ona videla plastičnu kirgistansku košulju, crnu al posutu sitnim crvenim ružicama – buketi, bokori.
Bujni bapski dezeni. Trebao sam to kupiti.


Iz geoarhiekture, znamo da su ovde česte kuće od drveta – daščare. Daščice, drvca, poneka rezbarija... toplo se i dobro osećaš kad se motaš oko tih drvenih, ofarbanih kuća i plotova.
Zađeš u dvorište – renovira se zadnji sprat.
Kroz prozor se bacaju, padaju tanke bioskopske stolice. Sa pokretnim sedištima, po dve spojene, presvučene u crveni skaj. U blatnjavoj stazici – prečici ka ulici, duboki tragovi cipela, muških štikli.
Iz geo-tipologije pamtimo da su Estonci skloni usporenom, apsurdnom humoru sa zadrškom. Tužnom humoru koji se hvata za nadrealne detalje predmeta i karaktera, koji nasmeje dugim pauzama i neispunjenim očekivanjem poente. Primeri su u estonskim animiranim filmovima, pogledati.

Iz geografije regionalnih lepota saznajemo da su Estonke plavokose, tj. i tamnokose, krupnih, morsko i golubije plavih očiju kojima gledaju iskreno i naivno.
Okruglastog lica, ravne šiške do očiju ili strinaste duge narandžaste kose a pačijeg izvajanog nosa - razgledao sam ih u pauzama između pesama, na koncertu jedne pomalo anemične rok grupe, kada su se beli reflektori okrenuli ka publici.
Skenirao sam interesantne a same devojke, čisto naučnog pregleda radi, nisam posle u mraku sledeće pesme zaplovio ka njima, sudarajući se o zagrljene, zaleđene parove koji se ne bi rastali ni za šta na svetu.
Iz geoefektologije dejstva lokalnih alkoholnih pića uzimamo primer:
Noćna uličica, na ivici trotoara, pronalazimo providnu plastičnu čašu sa vinom. Poluprazna, stoji pod banderom na ivici trotoara, namestila se da se lepo šutne i prolije.
Iz čiste naučne dobrote ali i iz plašljivosti sitne duše, samo je preskačemo, zamišljajući vinopiju kako šora u blizini, uz žbun ili u senci zgrade.

Iz geoaudio arhive stanovništva, premotavamo i opet preslušavamo snimak, urlik na ulici, iza ćoška:
. Čovek-životinja, možda Rus, koji se, u usporenom skoku, verovatno baca na drugog čoveka, komadajući mu perjanu jaknu, kidajući mu kapuljaču dukserice i na živo, lanac sa vrata. Snimak nam sam govori.

I tako... ne mogu dovoljno da vam nahvalim svoje osnovno obrazovanje iz geografije. U geo sekcijama i na dopunskim časovima, sve sam to već čuo, ovo putovanje je samo potvrdilo teorijsko znanje koje sam odavno stekao. Maltene bi se reklo – putavanje je bačena para i uludo traćenje vremena. Sve je te podatke pa i utiske neko već zabeležio, hronološki i tipološki obradio. Svet nije beskonačno raznolik, pa ako se i menja, onda je to samo ciklično, tj. predvidljivo. Sve je već otkriveno i o svemu postoji mišljenje koje se ne može dovoditi u sumnju. Treba samo sesti, najbolje u turski sed i strpljivo iščitavati.
Tako vam je to, putnici.
Ako ne verujete, a vi putujte, uporno stopirajte, falsifikujte vozne karte ili produžujte poslovna putovanja. Spavajte kod nepoznatih dobrih ljudi, drugara vaših prijatelja, razgledajte potajno njihove lične stvari i zaljubljujte se u njihove devojke slatke jer, bar na prvi pogled, sve tuđe izgleda slađe.
Ako!
I videćete kako će vam se uzlupati srce pred povratak kući.
A u glavi će se tumbati i iskuvavati prljav veš iz ranca.
Sve sa lokalnim sitnišom, stranim paricama koji će zveckati pri udarcima u kost lobanje, samo ako ispadnu iz džepova pantalona.
A čim glava zavrti centrifugu, ispašće.