ŠTAMPAJ! | ODUSTANI...

Film i TV

Eugenie - ka perverziji

Henry Clarke, 23. mart 2004.
noise online

Snimljen 1969, Eugenie je drugi film Jess Franco-a rađen po pisanijama francuskog filozofa Markiza de Sada, u ovom slučaju, po delu "Filozofija u spavaćoj sobi". Prikazujući seksualnu degeneraciju mlade devojke Eugenie ( koju igra Marie Liljedahl najpoznatija po ulozi u filmu Joe Sarno-a, "Inga" ), film se kreće od jedne do druge scene seksa, sve kraja u krvožednoj orgiji. Eugenie živi na ostrvu sa incestuoznim parom, bratom i sestrom Madame Saint Ange i Mirvel-om. Vrhunac filma predstvalja poseta ljubitelja starog Markiza predvođenih Dolmance-om koji upućuju Eugenie u uživanje u telesnom zadovoljstvu i bolu.

Snimljen na jugoistočnoj obali Španije, ovo je jedan od najdovršenijih Francovih filmova ( a snimio ih je mnogo, uključujući Succubus, Vampzros Lesbos, Virgin Among the Living Dead, The Sadist of Notre Dame i mnoga druga remek dela ), delimično zbog toga što je pola budžeta potrošeno na sjajne kostime i fetišistički veš.

U jednom trenutnku, Eugenie kaže: "Ova cigareta ima čudan ukus". Mirvel objašnjava: "Turske su, orjentalne". Film se vrti oko ovakvih razgovora koji su vezani za razna opojna sredstva i odmotava se, kao hlucinogeni san, prisiljavajući Eugenie i publiku da preispituju stvarnost. Nakon pušenja cigareta, Eugenie biva bičevana i tučena. Svaka od intenzivnih scena je propraćena uvrnutom, bučnom i ljigavom muzikom Bruno Nicolai-a. Ovaj film vredi pogledati i zbog samog ludačkog soundtracka.

Teške i uznemirujuće SM scene se mogu tumačiti i kao pokušaj bekstva od stvarnosti Frankove diktature. S druge strane, može se tumačiti i kao još jedan proizvod bolesnog uma Harry Alan Towers-a ( producenta ) i Franco-a.